Comandament la Guvern: Cod portocaliu de inundaţii în 11 judeţe. Cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre

Inundaţii în judeţul Olt. 19 aprilie 2014.
Flori Mladin
30.05.2014

Meteorologii au anunţat că 36 de judeţe au intrat sub avertizare de cod galben vineri dimineaţă, iar 11 judeţe sunt sub cod portocaliu de inundaţii. Sâmbătă dimineaţă codul galben va fi restrâns pentru vestul ţarii şi va rămâne doar pentru partea de est până sâmbătă seară, a anunţat Ion Sandu, directorul ANM, în cadrul Comandamentului de vineri dimineaţă de la Guvern.

Institutul de Hidrologie a anunţat că este posibilă o extindere a codului galben de inundaţii pe Argeş, Olt, Teleorman şi pe cursurile de apa din Moldova. Cursul Dunării este pe o tendinţă de scădere până luni, după care va creşte din nou, a mai spus Sandu. Acesta a precizat că nu se poate ajunge la nivelurile din 2010 pe Dunăre pentru că nu vor cădea cantităţi atât de mari de apă.

Cod galben de ploi în aproape toată ţară

De vineri, 30 mai până în noaptea de sâmbătă spre duminică (31 mai - 1 iunie), vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată în sudul, estul şi centrul ţarii şi în toată zona montană.

Se vor produce averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua şi aspect de vijelie şi căderi de grindina. Cantităţile de apă vor depăşi 25...30 l/mp şi izolat 50...60 l/mp.

Ion Sandu a anunţat vineri că va continua să ploua în următoarele două zile, cantităţi mai importante de precipitaţii urmând să fie înregistrate în Muntenia, Dobrogea, Moldova şi centrul Transilvaniei.

"Există câteva zone în care cantităţile de precipitaţii în cele două zile - astăzi şi mâine - sunt ceva mai importante şi trebuie să ţinem cont şi de efecte: zona de deal a Munteniei, judeţele Prahova, Dâmboviţa, Argeş, unde cantităţile de precipitaţii anterioare au determinat excedent de umezeală în sol şi va continua să plouă şi este important să fie mare atenţie în această zona. Codul galben este emis pentru un număr mare de judeţe, dar cantităţile mai importante de precipitaţii vor fi în Muntenia, Dobrogea, Moldova şi centrul Transilvaniei".

Cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre

Până în 1 iunie ora 06:00 este anunţat cod portocaliu pe Dunăre pe sectorul aval Calafat - Zimnicea (judeţele Dolj, Olt şi Teleorman) şi cod galben pe sectoarele Porţile de Fier - Calafat (judeţele Mehedinţi şi Dolj) şi aval Zimnicea - Călăraşi (judeţele Giurgiu şi Călăraşi). Până în 3 iunie ora 18.00 este cod galben pe sectorul aval Calafat - Zimnicea (judeţele Dolj, Olt şi Teleorman), au anunţat joi reprezentanţii Institutului de Hidrologie.

Codul galben de inundaţii emis joi pentru 14 judeţe din estul, sud-estul, sudul şi centrul ţării ar putea fi extins începând de sâmbătă dimineaţă, a anunţat conducere Institutului Naţional de Hidrologie la comandamentul de la Guvern.

Zonele vizate sunt Oltul mijlociu şi Argeşul superior. Se aşteaptă intensificări în zonele Olt, Teleorman, Vedea şi pe cursurile de apa din Moldova, a explicat conducerea INHGA.

Şedinţa a fost condusă de vicepremierul Liviu Dragnea şi au participat reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor şi Apele Române şi ministrul Mediului.

Vicepremierul Liviu Dragnea a avertizat reprezentanţi judeţelor dunărene să ia în serios avertizările meteorologilor şi hidrologilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor