Comisarul UE pentru Comerţ: Nu se vor discuta acorduri comerciale până la ieşirea britanicilor

La o săptămână după ce Marea Britanie a votat pentru separarea de Uniunea Europeană, înaltul oficial UE pentru Comerţ a avertizat că orice discuţie pentru încheierea unui nou acord cu britanicii va avea loc doar după ce aceştia vor părăsi efectiv blocul european.
Comisarul UE pentru comerţ, Cecilia Malmstrom.
Comisarul UE pentru comerţ, Cecilia Malmstrom. (Captură Foto)

Comisarul UE pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, a declarat că negocierile asupra unui acord cu Marea Britanie nu va putea începe decât după finalizarea procesului de ieşire a ţării din Uniunea Europeană.

"Sunt, de fapt, două negocieri. Mai întâi părăsiţi comunitatea, şi apoi negociaţi noua relaţie, oricare ar fi ea", a precizat comisarul pentru comerţ, Cecilia Malmstrom.

Între Brexit şi semnarea oricărui nou acord comercial, afacerile între Marea Britanie şi UE vor fi desfăşurate în conformitate cu normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului, a declarat aceasta în cadrul emisiunii Newsnight de la BBC.

Malmstrom a recunoscut că acest fapt ar putea afecta companiile şi economiile din Marea Britanie şi restul membrilor UE. “Da, dar votul a fost foarte clar”.

La începutul acestei săptămâni, Malmstrom a precizat că urmăreşte în continuare să finalizeze negocierile pentru un acord amplu de liber liber cu SUA în acest an, în ciuda votului Marii Britanii de joia trecută de a părăsi blocul celor 28 de naţiuni.

Malmstrom a declarat că echipa sa încearcă să continue discuţiile privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) şi încă negociază în numele Marii Britanii ca stat membru, o condiţie care va continua, probabil, mai mult de doi ani, pe măsură ce Londra negociază o ieşire.

“Vom face tot ce putem pentru a ne asigura că realizăm un progres cât mai mare luna viitoare şi, dacă este posibil, să îl finalizăm înainte ca administraţia Obama să îşi încheie mandatul”, a susţinut Malmstrom la un eveniment desfăşurat de Consiliul Atlantic din Washington.