Comisia Europeană reacţionează după ce Netejoru a propus suspendarea a trei judecători incomozi

Lucian Netejoru
Lucian Netejoru (Info Iasi)

Comisia Europeană atrage atenţia, într-un răspuns transmis Asociaţiei Forumul Judecătorilor din România, publicat de g4media, că normele privind libertatea de exprimare trebuie luate în considerare de Consiliul Superior al Magistraturii. Precizările vin în contextul în care Inspecţia Judiciară propune Secţiei pentru Judecători a CSM suspendarea a trei judecători sub pretextul că ar fi adus atingere prestigiului justiţiei şi că au făcut politică pe un grup al magistraţilor de pe Facebook.

"Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenţei sistemului judiciar, îi revine răspunderea de a lua în considerare normele privind libertatea de exprimare a magistraţilor cu privire la organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar, precum şi normele aplicabile conversaţiilor private", se arată într-un răspuns transmis de secretariatul general al Comisiei Europene către Asociaţia Forumul Judecătorilor din România.

"Am fost informaţi că Inspecţia Judiciară a iniţiat o procedură disciplinară în legătură cu scurgerile de mai sus şi a solicitat suspendarea dvs., precum şi a altor doi judecători, din funcţiile dvs. până la finalizarea investigaţiei disciplinare. În contextul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV) şi al Raportului privind statul de drept, Comisia va continua să monitorizeze aceste aspecte. Rapoartele anterioare MCV au identificat riscul utilizării subiective a procedurilor disciplinare împotriva magistraţilor", se mai arată în răspunsul Comisiei Europene.

Reamintim că, printr-o adresă înaintată şefului CSM, şeful Inspecţiei Judiciare Lucian Netejoru propune suspendarea din funcţii a judecătorilor Dragoş Călin de la Curtea de Apel Bucureşti, Laurenţiu Marius Grecu de la Tribunalul Mehedinţi şi Alina Mihaela Gioroceanu de la Tribunalul Olt, suspendare care ar trebui să dureze până la finalizarea cercetărilor IJ. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne