Comisie ONU: Aproximativ un milion de uiguri chinezi locuiesc într-un lagăr de detenţie uriaş

Poliţist chinez.
Poliţist chinez. (Captură Foto)

O comisie ONU pentru drepturile omului susţine că aproximativ un milion de etnici uiguri din China locuiesc în „centre împotriva extremismului”, în timp ce alte câteva milioane sunt forţaţi să locuiască în lagăre de muncă forţată, transformând regiunea Xinjiang din vestul îndepărtat al Chinei în „ceva care se aseamănă cu un uriaş lagăr de detenţie”.

Gay McDougall, vicepreşedintă a Comisiei ONU pentru Eliminarea Discriminării Naţionale, a declarat vineri că majoritatea uigurilor şi a minorităţilor musulmane din regiunea autonomă vestică Xinjiang nu au fost niciodată acuzaţi în mod oficial de comiterea unei infracţiuni sau nu au fost judecaţi într-o instanţă, potrivit RFE/RL.

„Suntem profund îngrijoraţi de numeroasele şi credibilele rapoarte pe care le-am primit, care susţin că, în numele combaterii extremismului religios şi al menţinerii stabilităţii sociale [în China], regiunea autonomă [a uigurilor] a fost transformată în ceva care se aseamănă cu un imens lagăr de detenţie care este învăluit în secret, un fel de zonă în care nu există drepturi”, a afirmat ea.

Cifrele oferite de McDougall par să fi provenit de la Reţeaua pentru Apărarea Drepturilor Cetăţenilor Chinezi. Alte grupuri pentru drepturile omului au oferit cifre mai mici.