Comoară recuperată de pe epava unui vas britanic: monede din argint în valoare de 50 de milioane dolari

.
. (Photos.com)

O comoară cuprinzând 2.000 de cufere cu monede din argint, care valorează 50 de milioane de dolari, a fost recuperată de pe o epavă aflată la o adâncime de 5.150 de metri de către o companie specializată în cercetările subacvatice, informează lexpress.fr, citat de Mediafax.

Pe 6 noiembrie 1942, în Atlanticul de Sud, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, un submarin german a lansat torpile asupra vasului City of Cairo, care transporta 7.422 de tone de mărfuri şi peste 2.000 de cufere cu monede din argint. Grav avariată, nava britanică s-a scufundat.

Deep Ocean Search, companie specializată în cercetările subacvatice la mare adâncime, a căutat comoara de pe fundul oceanului încă din anul 1984.

Epava a fost depistată la adâncimea de 5.150 de metri în vestul coastelor Namibiei şi a fost recuperată o mare parte din "comoară", scrie blogul Expedition Writer. Operaţiunea de recuperare a reuşit graţie utilizării de tehnologii de vârf: sonare performante şi roboţi transportaţi în zonă de nava de cercetări ştiinţifice SV John Lethbridge.

Aducerea la suprafaţă a comorii reprezintă un nou record mondial în ceea ce priveşte operaţiunile de recuperare a unor bunuri aflate la mare adâncime, conform presei internaţionale.

Compania Deep Ocean Search a încheiat un contract cu Ministerul britanic al Transporturilor, care a fost de acord să cedeze companiei de explorare o parte din încărcătura recuperată care îi aparţinea de drept.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.