Comunitatea internaţională promite ajutoare de 5,4 miliarde USD pentru Gaza

Soldat israelian în apropiere de Fâşia Gaza.
Soldat israelian în apropiere de Fâşia Gaza. (captură.)

Donatorii au promis ajutoare în valoare de 5,4 miliarde de dolari pentru reconstruirea Fâşiei Gaza, ce a fost devastată de luptele recente dintre Israel şi Hamas, conform site-ului NHK.

O conferinţă a donatorilor internaţionali asupra Fâşiei Gaza a avut loc duminică în capitala egipteană Cairo.

Delegaţii au venit din peste 60 de ţări şi teritorii, inclusiv secretarul de stat american John Kerry, viceministrul nipon de externe Yasuhide Nakayama sau secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Pentru reconstruireas teritoriului Gaza, Qatarul a promis ajutoare în valoare de un miliard USD, în timp ce SUA au promis 212 milioane USD iar Japonia 20 milioane USD.

În timpul ostilităţilor de 50 de zile care au început în luna iulie, peste 2.100 de palestinieni au fost ucişi în Gaza de către loviturile aeriene şi alte forme de atacuri israeliene.

Aproximativ 70 de oameni, majoritatea soldaţi, au murit în Israel. Ambele părţi au fost de acord să înceteze focul în luna august.

Conflictul a lăsat în urmă aproximativ 18.000 de locuinţe distruse în Gaza, unde s-au făcut progrese mici pentru înlăturarea mormanelor de grohotiş.

Israelul interzice transporturile de materiale de construcţie înspre Gaza din cauza temerilor că aceste materiale ar putea fi folosite în scopuri militare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe