Israelul şi Hamas au semnat un acord de pace pe o perioadă nelimitată

Israelul bombardează Fâşia Gaza.
Israelul bombardează Fâşia Gaza. (youtube.)

Oficialii palestinieni au anunţat, marţi, că au ajuns la un acord de pace cu Israelul cu privire la conflictul din Fâşia Gaza.

Armistiţiul a fost confirmat ulterior de Egipt, precizând că încetarea focului va intra în vigoare de la 21:00 ora locală.

Nu a existat nicio confirmare imediată din Israel, unde purtătorul de cuvânt al premierului israelian, Benjamin Netanyahu, a refuzat să comenteze.

Iniţiativa Egiptului implică un armistiţiu pe o perioadă de timp nedefinitivă; deschiderea imediată a trecerilor blocate cu Israelul şi Egipt şi lărgirea zonei de pescuit în Marea Mediteraneană, potrivit autorităţilor palestiniene.

În a doua etapă a negocierilor, care va începe peste o lună, Israelul şi palestinienii vor discuta despre construirea unui port maritim în Fâşia Gaza şi despre eliberarea prizonierilor Hamas capturaţi în Cisiordania, au adăugat palestinienii.

Atât Israelul şi Egipt consideră că organizaţia Hamas este un pericol de securitate şi cer garanţii că pe teritoriul blocat şi ruinat economic nu-şi vor găsi drumul şi armele.

Mărind presiunea pusă asupra militanţilor palestinieni pentru a înceta atacurile cu rachete, Israelul a bombardat câteva din cele mai înalte structuri din Gaza, printre care un bloc cu 13 etaje şi o clădire rezidenţială cu 16 etaje.

Atacurile, care au dărâmat cele două clădiri reprezentative ale oraşului, au fost efectuate după ce locuitorii au fost avertizaţi să le evacueze.

Refuzând că comenteze specificul atacurilor, armata israeliană a anunţat că a lovit 15 ”poziţii teroriste”, inclusiv clădiri care găzduiau centre de comandă şi control ale Hamas.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe