"Suspectul cheie" în decapitarea lui James Foley, un fost rapper britanic

Jurnalistul american James Foley.
Jurnalistul american James Foley. (Captură.)

Serviciile secrete britanice l-au identificat pe extremistul islamic care l-a decapitat pe ziaristul american James Foley, informează ediţia duminicală a cotidianului The Times, citând "înalte surse ale guvernului britanic."

Potrivit sursei citate, preluate de Agerpres, suspectul cheie în uciderea ziaristului american a fost identificat în persoana lui Abdel Majed Abdel Bary, un fost cântăreţ de rap cunoscut sub numele de scenă 'L Jinny'.

L Jinny a intrat în atenţia poliţiei după ce, recent, a postat pe contul său de Twitter o fotografie în care apare ţinând în mână un cap de om.

Bary este fiul un refugiat egiptean despre care se crede că era unul dintre cei mai apropiaţi locotenenţi ai defunctului lider al Al-Qaeda, Osama Bin Laden. Acesta a fost extrădat în 2012 din Marea Britanie către SUA, fiind acuzat de terorism pentru presupusul său rol în bombardarea ambasadelor din Kenya şi Tanzania în 1998. După extrădarea tatălui, Bary a locuit împreună cu mama sa şi cu cinci fraţi la Londra.

Anul trecut, rapperul, în vârstă de 23 de ani, a mers în Siria în anul 2013 pentru a participa la războiul civil. Tânărul ar fi devenit un musulman radical sub supravegherea predicatorului islamist Anjem Choudary, părăsindu-şi familia cu explicaţia că "lasă totul pentru Allah".

Fostul rapper are o statură atletică, similară cu cea a călăului jurnalistului James Foley, şi un accent asemănător cu al acestuia. Un expert în sunet a comparat vocea de pe înregistrarea cu uciderea lui Foley cu vocea lui Bary de pe vremea când cânta rap şi a declarat pentru The Independent că există "o mare asemănare" între cele două voci.

Pe lângă fostul cântăreţ de rap, anchetatorii îl suspectează de implicare în decapitare şi pe Razul Islam, 21 de ani, fratele unui medic britanic acuzat în trecut de răpirea a doi corespondenţi de presă occidentali. Un alt treilea suspect este Aine Davis, în vârstă de 30 de ani. Acesta este un fost traficant de droguri convertit la islam şi fugit în Siria.

James Foley avea 40 de ani, era un jurnalist experimentat, care a relatat despre conflictul din Libia şi despre cel din Siria. Foley a colaborat cu publicaţia Global Post, cu Agenţia France-Presse şi alte instituţii media. Decapitarea sa a fost revendicată de organizaţia teroristă sunnită Statul Islamic din Irak şi Levant (ISIL), ale cărui acţiuni brutale au şocat mapamondul.