Obama: Asediul Statului Islamic de pe muntele Sinjar a fost spart de forţele americane

Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (Ron Sachs-Pool / Getty Images)

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat, joi, că asediul militanţilor islamici asupra muntelui Sinjar, unde erau izolaţi câteva zeci de mii de refugiaţi, a fost spart cu implicarea forţelor americane, relatează Reuters.

Preşedintele american a mai declarat că nu se aşteaptă ca Statele Unite să fie nevoite să orchestreze evacuarea muntelui, unde zeci de mii de membri ai minorităţii religioase Yazidi fuseseră încercuiţi de militanţi, sau să continue trimiterea de ajutoare umanitare.

„Am înfrânt asediul ISIL asupra Muntelui Sinjar”, a declarat Obama. „Am ajutat oameni nevinovaţi să ajungă într-un loc sigur şi am ajutat la salvarea multor vieţi nevinovate. Datorită acestor eforturi nu considerăm că va mai fi nevoie de o operaţiune suplimentară de evacuare a oamenilor de pe munte şi este puţin probabil că va mai fi necesar să continuăm paraşutarea de ajutoare umanitare pe munte”.

Kieran Dwyer, purtătorul de cuvânt al Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, a declarat că este prea devreme să declare criza încheiată. Nivelul sporit de protecţie a permis unui număr mare de Yazidi să scape de pe Muntele Sinjar, a declarat acesta, dar alte „câteva mii” au nevoie de ajutor în continuare. Criza nu se va încheia până când nu vor putea să coboare teferi de pe munte, către o locaţie sigură, toţi cei care se mai află acolo, a mai adăugat Dwyer.

Alte câteva mii rămân

Obama a anunţat că cea mai mare parte a personalului militar care a efectuat operaţiunea de evaluare a situaţiei de pe Muntele Sinjar va părăsi Irakul în următoarele zile.

Statele Unite a trimis în Arbil 130 de membri ai personalului militar pentru a estima opţiunile de salvare care variau de la asigurarea unui coridor protejat pentru trecerea refugiaţilor Yazidi până la o evacuare a lor pe calea aerului. O echipă formată din mai puţin de 20 de militari americani a zburat către Muntele Sinjar pentru a evalua situaţia.

Departamentul Apărării a anunţat că aproximativ 4.000 – 5.000 persoane au rămas pe o fâşie stâncoasă îngustă, de peste 65 km lungime, situată la înălţime. Dar aproximativ 2.000 dintre ei trăiesc acolo şi ar putea decide să rămână.

Contra-amiralul John Kirby, un purtător de cuvânt al Pentagonului, a refuzat să anunţe dacă şi când vor mai avea loc pe viitor atacuri aeriene americane în Irak, dar a confirmat faptul că Obama a autorizat folosirea atacurilor aeriene pentru protejarea personalului american oriunde în Irak.

„Preşedintele a fost clar. Nu vom deveni forţele aeriene ale Irakului”, a declarat Kirby.

Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat că a ridicat nivelul urgenţei umanitare din Irak la cel mai înalt grad, până la un nivel similar cu cel din Siria, Sudan şi Republica Centrafricană.

Lucrând cu grupurile locale, agenţiile ONU furnizează mâncare, apă, adăpost şi îngrijiri medicale pentru aceia care s-au refugiat în teritoriile controlate de kurzi în urma avansului Statului Islamic în Irak.

Dwyer estimează că 400.000 de irakieni au fugit către Guvernoratul Dohuk în apropiere de graniţa cu Turcia şi Siria. Irak are 1,2 milioane de rezidenţi dislocaţi şi 1,5 milioane de persoane care au nevoie de ajutor, afirmă ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe