Merkel: Ucraina este liberă ”să se ducă” în ”Uniunea Eurasiatică” a Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin împreună cu Angela Merkel.
Preşedintele rus Vladimir Putin împreună cu Angela Merkel. (ODD ANDERSEN / AFP / Getty Images)

Pe fondul intenţiilor de a restabili pacea cu preşedintele rus, Vladimir Putin, cancelarul german, Angela Merkel, a declarat, duminică, că Ucraina este liberă ”să se ducă” în ”Uniunea Eurasiatică” a Rusiei, potrivit unui articol euobserver.

Vorbind publicului german, liderul german a explicat că vizita sa la Kiev de sâmbătă a avut ca scop pregătirea discuţiilor de pace dintre preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, şi Putin, ce se vor desfăşura marţi. la Minsk. Dar Merkel a mai avertizat publicul să nu se aştepte la înregistrarea unui ”progres” prea mare.

Făcând referire la elementele care ar putea susţine pacea dintre cele două, aceasta a vorbit germanilor despre ”descentralizarea” Ucrainei, un acord la preţurile la gaze, şi o îmbunătăţire a ”relaţiilor comerciale” dintre Rusia şi Ucraina.

”Şi dacă Ucraina spune ‘noi mergem către Uniunea Eurasiatică acum’, Uniunea Europeană nu va face niciodată un mare conflict din asta, dar va insista pentru o decizie voluntară”, a adăugat Merkel.

”Vreau să găsesc o cale, aşa cum fac mulţi alţii, care nu dăunează Rusiei. Noi [Germania] vrem să avem relaţii comerciale bune cu Rusia de asemenea. Vrem relaţii rezonabile cu Rusia. Noi depindem unul de celălalt şi sunt atât de multe alte conflicte în lume unde ar trebui să muncim împreună, aşa că sperăm că vom face progres”, a explicat Merkel.

La Minsk se desfăşoară summitul a trei state – Belarus, Kazahstan, şi Rusia – din ”Uniunea Vamală” a Moscovei.

Poroşenko şi trei oficiali senior ai Uniunii Europene – şeful afacerilor externe Catherine Ashton, comisarul comerţului Karel De Gucht, şi comisarul energiei Günther Oettinger – vor participa de asemenea la summit.

Este pentru prima oară când comisarii UE se vor duce la o întâlnire a Uniunii Vamale, în ceea ce Merkel consideră că sunt semnele implicării UE în rezolvarea conflictului ruso-ucrainean.

Rusia a înfiinţat Uniunea Vamală ca o alternativă a Parteneriatului Estic, un proiect UE care a creat o zonă de comerţ liber cu fostele state sovietice.

Uniunea Vamală îşi va schimba numele într-o ”Uniune Eurasiatică”, care va avea caracter politic, pe 1 ianuarie, 2015.

Totuşi, Poroşenko, care a fost ales în urma unei revoluţii pro-Occidentale desfăşurată în luna februarie, a semnat deja un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană şi a promis că-l va ratifica în luna septembrie, înainte de alegerile generale.

Acordul de liber schimb obligă Ucraina să nu adere la Uniunea Vamală.

Dar în ziua de sâmbătă, la Kiev, Merkel a mai indicat că este dispusă sa face concesii în comerţul cu Moscova. ”Acest [comerţ] are cea mai mare importanţă pentru Rusia. Eu cred, că acesta este important şi peste valoarea pur economică, are de asemenea o importantă psihologică”, a declarat aceasta.

De asemenea, Poroşenko a notat: ”Alegerea poporului ucrainean este o alegere europeană. Avem o poziţie clară asupra UE ... acordul de liber schimb”.

Dar acesta a adăugat că UE ”nu are nimic împotriva” unei forme de asociere între Rusia şi Ucraina după ce conflictul din estul ţării se încheie.

Există semne care arată că Germania caută o întoarcere la pace şi la o stare de business as usual cu orice preţ... chiar dacă asta înseamnă anularea ratificării pactului de liber schimb cu UE al Ucrainei

Unii diplomaţi europeni au apreciat că afirmaţiile lui Merkel referitoare la Uniunea Europeană reprezintă un mesaj retoric menit să sublinieze că politica externă a Ucrainei va fi decisă de la Kiev.

Dar alţi oficiali europeni cred că Berlinul va încheia o înţelegere cu Moscova, trecând peste dorinţele celor de la Bruxelles şi Kiev.

Arătând că firma de energie germană RWE a vândut, săptămâna trecută, compania de extracţii gazifere şi petroliere, Dea, către firma rusă LetterOne printr-un acord în valoare de 5,1 miliarde de euro, diplomaţii UE au apreciat că: ”Există semne care arată că Germania caută o întoarcere la pace şi la o stare de afaceri ca deobicei (business as usual) cu orice preţ... chiar dacă asta înseamnă anularea ratificării pactului de liber schimb cu UE al Ucrainei”.

”Asta va însemna moartea Parteneriatului Estic... va fi o catastrofă pentru politica externă a Uniunii Europene”.

Ambasadorul Ucrainei în UE, Konstantin Yeliseyev, a anunţat, luni, că nu există îndoieli că Ucraina va ratifica pactul comercial cu UE în septembrie.

”Aceasta este linia noastră oficială şi aceasta este linia pe care o vom aduce la Minsk”, a declarat aceasta.

”Poziţia noastră este clară... în acelaşi timp, noi vom lua bineînţeles în considerare un parteneriat constructiv cu viitoarea Uniune Eurasiatică. Eu nu-l exclud. Dar nu în detrimentul alegerii noastre europene”, a adăugat Yeliseyev.

Între timp, oficialii Comisiei Europene au notat că în timp ce acordul de liber schimb este incompatibil cu Uniunea Vamală, acesta ar putea fi compatibil cu Uniunea Eurasiatică.

”Aceasta [Merkel] a vorbit despre ‘Uniunea Eurasiatică’, nu despre ‘Uniunea Vamală’... dacă ea [Ucraina] devine un membru politic numai printr-un model alternativ de integrare, atunci, teoretic, aceasta ar putea să nu fie o problemă. Nu ştim cum va funcţiona Uniunea Eurasiatică deoarece ea nu există încă”.

Ucraina pare exclusă şi din NATO

Andrei Illarionov, un fost consilier a lui Putin care lucrează pentru Institutul Cato, un think tank din Washington, a scris pe blogul său, duminică, că există o aşa numit idee ”Merkel-Putin” în dezvoltare.

Ideea include următoarele: Ucraina va negocia cu forţele pro-Rusia o îngheţare conflictului şi îi va oferirea lui Putin controlul de facto în estul Ucrainei; o promisiune din partea Kievului că nu va adera niciodată la UE; o promisiune că nu va intra în NATO.

În timpul discursului său, Merkel a declarat: ”Parteneriatul NATO pentru Ucraina nu se află pe agendă”. Participarea lui Poroşenko la summitul NATO din septembrie, în Ţara Galilor, face parte dintr-un program de cooperare NATO-Ucraina, şi nu dintr-un plan de ”aderare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe