Poroşenko a solicitat desfăşurarea alegerilor anticipate pe 26 octombrie

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, la depunerea jurământului în Parlamentul de la Kiev. 7 06 2014.
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, la depunerea jurământului în Parlamentul de la Kiev. 7 06 2014. (youtube.)

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a stabilit data alegerilor parlamentare anticipate pe 26 octombrie, un drept acordat de Constituţia actuală atunci când parlamentul eşuează să formeze o nouă coaliţie parlamentară într-o perioadă de 30 de zile de la destrămare. Partidele Alianţa Democratică a Ucrainei pentru Reformă şi Svoboda au părăsit coaliţia pe 24 iulie.

”Am decis să opresc anticipat puterile Radei Supreme la cea de-a şaptea convocare”, a declarat Poroşenko într-un decret emis luni seară. Aceasta a adăugat că alegerile parlamentare se vor desfăşura în ultima duminică a lunii octombrie.

Poroşenko a declarat că a emis decretul ”ţinând cont de aşteptările majorităţii poporului Ucrainei şi pentru a-şi respecta promisiunea făcută când candida pentru preşedinţie”.

Pe lângă alegerile anticipate, Poroşenko a promis alegătorilor că alegerile se vor desfăşura în baza unui sistem proporţional deschis, care este opus sistemului actual paralel în care jumătate din cei 450 de deputaţi sunt aleşi prin circumscripţii majoritare, în timp ce cealaltă jumătate – prin liste de partid închise, a căror creare se desfăşoară cu uşile închise.

Compoziţia curentă a deputaţilor n-a reuşit să cadă de acord asupra noilor regulamente ale alegerilor anticipate. Totuşi, noul parlament va avea mai puţin de 450 de deputaţi din cauza anexării peninsulei Crimeea de către Rusia. O nouă lege privind teritoriile statelor ocupate temporar menţionează că alegerile nu se pot desfăşura în astfel de teritorii. Este neclar ce se va întâmpla în estul Ucrainei, unde există un război continuu în unele părţi din regiunea Doneţk şi Lugansk.

Într-un discurs desfăşurat pe 25 august, Poroşenko a anunţat că parlamentul curent nu numai că a ”aprobat legile dictatoriale care au luat vieţile celor O Sută”, o referinţă la cei care au murit în timpul revoluţiei euromaidan, ci de asemenea ”mulţi dintre deputaţii care stau sau care sunt pe lista Radei – sunt simpatizanţi, camarazi sau chiar sponsori direcţi ai militanţilor separatişti”.

Poroşenko a anunţat că noile alegeri vor fi ”cea mai bună formă de purificare” politică din timpul mandatului său.