O membră a familiei Rothschild pe lista scurtă a candidaţilor pentru CA Electrica

.
. (Ki Price / AFP / Getty Images)

Acţionarii grupului de distribuţie Electrica vor alege un nou consiliu de administraţie în adunarea generală din 22 septembrie. Pe lista scurtă a candidaţilor pentru noul Consiliu de Administraţie al Electrica se află şi o membră a familiei Rothschild, scrie capital.ro

Schimbarea administratorilor este necesară în condiţiile în care listarea la bursă, prin oferta publică din 4 iulie, a modificat structura acţionariatului, statul reducându-şi deţinerea de la 100% la 48,7% din capital. BERD are 8,65% din acţiunile Electrica, pachete semnificative fiind deţinute şi de fondurile de pensii private.

Arielle Mallard de Rothschild este în prezent managing director şi vicepreşedinte pentru Europa de Est al Rothschild & Cie Banque, instituţie la care a venit să lucreze din 1999, la Paris, la câţiva ani după ce s-a căsătorit cu Édouard Étienne Alphonse de Rothschild, unul din fondatorii băncii.

Anterior, Arielle Mallard a lucrat, timp de 10 ani, din 1989, la bancă de investiţi Lazard, din SUA, inclusiv în departamentul de consiliere pentru guverne străine. La ambele instituţii financiare a fost implicată direct în mari privatizări din România.

Potrivit publicaţie Capital, membra familiei Rothschild a început să vină în România din 1996, cunoaşte personal mulţi demnitari români, a fost direct implicată în cele mai mari privatizări din ţară şi cunoaşte istoria acestora încă din momentul de început – 1992, compania la care lucra la vremea respectivă Mallard fiind cea care a consiliat statul român în crearea Fondului Proprietăţii de Stat (FPS), prima instituţie din România cu astfel de atribuţiuni.

Arielle Mallard de Rothschild a jucat un rol important în privatizarea BCR.

Lista clienţilor de care Rothschild se ocupase în România, după angajarea lui Arielle Mallard, înainte de privatizarea BCR, includea nume sonore precum Fondul Proprietăţii de Stat, Guvernul României - privatizare Petrom (amânată), Pechiney-AIG/EMP - privatizare Alro (amânata), Azomures, BERD şi SG AssetManagement - vânzarea Arctic firmei Arcelik, Eulia - privatizare BCR (amânată), Enel - pentru Distrigaz Sud şi Nord etc.

Arielle Mallard este născută în 1963 şi a intrat în aripa franceză a familiei Rothschild în 1991, prin căsătoria cu omul de afaceri Édouard Étienne Alphonse de Rothschild, născut în 1957, cu care are în prezent patru copii.

Una din deciziile controversate a lui Édouard Étienne Alphonse de Rothschild a fost cumpărarea unui pachet majoritar de 37% din acţiunile ziarului francez de orientare socialistă “Liberation” , fondat de filosoful Jean-Paul Sartre şi de ziaristul militant maoist Serge July. Afaceristul a plătit 20 milioane de euro pentru acţiunile publicaţiei care ajunsese să acumuleze mari pierderi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne