Concluzie controversată a serviciilor secrete americane: Moartea lui Navalnîi nu a fost ordonată de Putin

Alexei Navalnîi
Alexei Navalnîi (Getty Images)
Redacţia
28.04.2024

Agenţiile de informaţii americane susţin că este foarte probabil să nu fi fost preşedintele rus Vladimir Putin cel care a ordonat uciderea politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi într-o colonie penală din Arctica în februarie, a relatat sâmbătă Wall Street Journal (WSJ), potrivit Reuters.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani când a murit, era cel mai aprig critic intern al lui Putin. Aliaţii săi, catalogaţi drept extremişti de către autorităţi, l-au acuzat pe Putin că a ordonat uciderea acestuia şi au declarat că vor furniza dovezi pentru a-şi susţine acuzaţia.

Kremlinul a negat orice implicare a statului. Luna trecută, Putin a calificat drept "tristă" moartea lui Navalnîi şi a declarat că ar fi fost gata să îl predea Occidentului pe politicianul aflat în spatele gratiilor, într-un schimb de prizonieri, cu condiţia ca Navalnîi să nu se mai întoarcă niciodată în Rusia. Aliaţii lui Navalnîi au declarat că astfel de discuţii erau în curs de desfăşurare.

Citând persoane anonime familiarizate cu această chestiune, WSJ a scris sâmbătă că agenţiile de informaţii americane au ajuns la concluzia că Putin probabil nu a ordonat uciderea lui Navalnîi în februarie.

Totuşi, ziarul a precizat că Washingtonul nu l-a absolvit pe liderul rus de responsabilitatea generală pentru moartea lui Navalnîi, având în vedere că politicianul de opoziţie a fost ţinta autorităţilor ruse de ani de zile, a fost închis pentru acuzaţii despre care Occidentul a spus că au fost motivate politic şi a fost otrăvit în 2020 cu un agent neurotoxic.

Kremlinul neagă implicarea statului în otrăvirea lui Navalnîi din 2020.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat sâmbătă că a văzut raportul publicaţiei americane şi a susţinut că materialul conţine "speculaţii goale".

"Am văzut materialul, nu aş spune că este un material de înaltă calitate care merită atenţie", a declarat Peskov reporterilor, întrebat despre acest subiect.

Reuters nu a putut verifica în mod independent raportul WSJ, care a citat surse declarând că descoperirea a fost "acceptată pe scară largă în cadrul comunităţii de informaţii şi împărtăşită de mai multe agenţii, inclusiv Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), Biroul Directorului de Informaţii Naţionale şi unitatea de informaţii a Departamentului de Stat".

Evaluarea americană s-a bazat pe o serie de informaţii, inclusiv unele informaţii clasificate, şi pe o analiză a faptelor publice, inclusiv momentul morţii lui Navalnîi şi modul în care a umbrit realegerea lui Putin în martie, a menţionat ziarul, citând unele dintre sursele sale.

Leonid Volkov, un consilier al lui Navalnîi, a calificat constatările SUA drept naive şi ridicole.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor