Concurenţa a închis o investigaţie pe piaţa farmaceutică fără a acorda sancţiuni

(LOIC VENANCE / AFP / Getty Images)

Consiliul Concurenţei a închis o investigaţie lansată pe piaţa farmaceutică în 2008 ca urmare a deciziei distribuitorilor de a sista livrările de medicamente către farmacii şi spitale fără a aplica nicio sancţiune companiilor, cu toate că raportul emis propunea amenzi de până la 4% din afaceri.

Informaţia a fost prezentată luni de Muşat & Asociaţii, care a reprezentat Farmexim în cadrul acestei investigaţii.

Investigaţia Consiliului Concurenţei a fost declanşată ca urmare a deciziei distribuitorilor de a sista livrările de medicamente către farmacii şi spitale în perioada februarie – octombrie 2008, pe fondul refuzului Ministerului Sănătăţii Publice de a calcula preţul medicamentelor prin raportare la evoluţia cursului valutar.

Aceasta a vizat posibila încălcare a prevederilor art. 5 din Legea concurenţei şi a art. 101 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene de către Membrii Asociaţiei Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente („ADIM”) şi ai Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România („ADMR”).

Investigaţia, în cadrul căreia au avut loc inspecţii inopinate la sediul distribuitorilor vizaţi, a condus la emiterea unui raport în cadrul căruia se propunea sancţionarea distribuitorilor cu amenzi de pâna la 4% din cifra de afaceri a acestora.

În urma audierilor care au avut loc în decembrie 2011 şi a analizei argumentelor înaintate de către companiile investigate în observaţiile la raport, Plenul Consiliului Concurenţei a decis închiderea acestei investigaţii fără aplicarea vreunei sancţiuni.

"Sistarea furnizării de medicamente către farmacii şi spitale pe fondul refuzului Ministerului de a ajusta preţul medicamentelor în funcţie de evoluţia cursului valutar a fost o acţiune necesară, menită să contrabalanseze poziţia de forţă a Ministerului, în încercarea de a-l determina să acţioneze potrivit prevederilor legale în vigoare”, a declarat Anca Buta Muşat, Partner Muşat & Asociaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie