Condamnarea soţiei lui Bo Xilai oferă indicii despre poziţia acestuia în Partid

Gu Kailai alături de Bo Xilai
Gu Kailai alături de Bo Xilai (New Epoch Weekly Photo Archive)

Agenţiile de aplicare a legii din provincia Anhui au acuzat-o de crimă pe Gu Kailai, soţia lui Bo Xilai, oficialul demis din cadrul Partidului Comunist Chinez, conform unui raport din 26 iulie aparţinând entităţii media de stat Xinhua. Totuşi, nu s-a menţionat nimic în legătură cu acuzaţiile împotriva lui Bo, fostul lider de partid din Chongqing.

Cu toate acestea, Bo a fost, după cum se crede, implicat într-o lovitură de stat, aşadar modul în care sunt tratate cazurile oferă celor din afară o privire în interiorul luptei duse la cele mai înalte niveluri ale politicii din China.

Neil Heywood, un om de afaceri britanic foarte apropiat de familia lui Bo, a fost găsit mort într-un hotel din Chongqing în luna noiembrie a anului trecut. Cauza dată morţii sale a fost „intoxicare cu alcool”, iar trupul său a fost incinerat în grabă, fără a i se efectua o autopsie.

Din luna februarie, când Wang Lijun, fostul şef al poliţiei din Chongqing, a cerut azil Consulatului Statelor Unite din Chengdu, declanşând căderea lui Bo, Partidul Comunist Chinez (PCC) încă nu a decis de ce infracţiune sa îl acuze pe Bo.

Având în vedere apropierea rapidă a celui de-al XVIII-lea Congres Naţional al Partidului Comunist Chinez, avansarea cazului lui Gu a provocat multe discuţii şi speculaţii.

Li Tianxiao, editorialist la Epoch Times, consideră că acuzaţia îndreptată împotriva lui Gu Kailai semnalează faptul că PCC a ajuns la un consens intern în privinţa lui Bo. Mai mult, acest caz a fost amânat un timp îndelungat şi trebuie să arate că avansează, înainte de deschiderea Congresului Naţional din toamnă. A începe cu acuzaţii împotriva soţiei lui Bo stârneşte mai puţine controverse.

Li a spus că, „într-o anumită măsură, a începe cu Gu Kailai reprezintă o tatonare a terenului pentru liderii Partidului Comunist Chinez. Conducerea a tot dezbătut dacă să îl acuze pe Bo de răzvrătire politică sau de activităţi criminale”.

În luna februarie, Voice of America a citat un oficial al Statelor Unite care declara că Wang Lijun deţinea informaţii despre lupta pentru putere din cadrul celor mai înalte cercuri politice din China.

Conform acelei descrieri, „conservatorii” - în care este inclus Bo Xilai şi membrul Comitetului Permanent al Biroului Politic Zhou Yongkang -, încercaseră să blocheze lina schimbare de putere dintre premierul Wen Jiabao şi vicepremierul Xi Jinping.

Li consideră că tratarea cazului lui Bo este direct legată de posibilitatea unor viitoare acuzaţii împotriva fostului lider de partid Jiang Zemin, ca şi a lui Zhou Yongkang şi a altor membri ai facţiunii lor, incluzând acuzaţii pentru implicarea acestora în persecuţia practicii spirituale Falun Gong. S-ar putea ca aceasta să privească chiar prăbuşirea regimului comunist din China. ”Liderii Partidului Comunist tatonează terenul pentru a vedea dacă îl pot acuza pe Bo de activităţi criminale (în loc de răzvrătire)."

Fang Linda, o editorialistă online, a afirmat că din momentul inţierii persecuţiei împotriva Falun Gong în 1999, cele de-a XVI-a, XVII-a şi XVIII-a conferinţe ale PCC-ului s-au concentrat toate asupra persecuţiei. Facţiunea cu „mâinile pătate de sânge”, condusă de către Jiang Zemin, a dobândit un profit uriaş şi putere pe parcursul celor 13 ani de persecuţie.

Spre exemplu, actualul preşedinte al Comisiei Politice şi Juridice Zhou Yongkang a devenit membru al Biroului Politic, graţie rolului său activ în persecutarea Falun Gong. Pentru a se proteja pe sine şi a continua cu persecuţia, Jiang a plasat mai mulţi susţinători în cadrul celor mai înalte niveluri din cadrul guvernului chinez. Bo Xilai a fost poziţionat imediat după Zhou Yongkang. De aceea, tratarea lui Bo Xilai va arăta îndeaproape cum vor fi acuzaţi Zhou Yongkang şi facţiunea cu „mâinile pătate de sânge” în viitor.

Fang a spus că, în privinţa lui Bo, corupţia şi crima nu sunt principalele preocupări ale Partidului Comunist. În schimb, partidul este îngrijorat de răzvrătirea şi lovitura politică. „Dacă Bo este acuzat, în cele din urmă, de corupţie şi crimă, aceasta se va datora faptului că Hu Jintao nu a dorit să facă publice conflictele interne ale Partidului Comunist Chinez, vrând să menţină stabilitatea la nivel de suprafaţă în timpul desfăşurării celui de-al XVIII-lea Congres Naţional al Partidului Comunist din China.”

Liu Xiao afirma online că faptul că ziarele conduse de guvern au numit-o pe Gu Kailai „Bo Gu Kailai”, adăugându-i acesteia numele de familie al soţului - o practică neobişnuită în China modernă -, indică faptul că Hu Jintao este hotărât să îl acuze pe Bo de activităţi criminale. Aceasta este în ton cu discursul pe care l-a ţinut Hu pe 23 iulie oficialilor din guvern de la nivel de provincie şi mai sus. În timpul discursului, Hu şi-a exprimat grija referitor la riscurile şi provocările cu care se confruntă PCC în prezent. A ridicat problema reformei politice, însă a spus că aceasta trebuia să se bazeze pe premisa sistemului partidului unic.

După Liu, a menţine sistemul partidului unic înseamnă că acele conflicte interne ale partidului nu pot fi expuse public. În mod natural, Hu ar alege să muşamalizeze răzvrătirea lui Bo şi să găsească o cale de „aterizare lină” pentru colegii de facţiune ai lui Bo, inclus fiind Zhou Yongkang. Crimele Comisiei Politice şi Juridice, mai ales cele comise împotriva Falun Gong, pot fi ascunse temporar pentru a amâna prăbuşirea PCC-ului.

Liu crede că anunţul referitor la acuzaţiile de crimă împotriva lui Gu Kailai, înaintea conferinţei de la nivelul de conducere din Beidahe, reprezintă pentru Hu Jintao o cale de a stabiliza politica internă oscilantă a PCC-ului.