Procesul oficialului chinez demis, al soţiei sale şi al dezertorului vor avea loc curând

Bo Xilai şi soţia lui Gu Kailai
Bo Xilai şi soţia lui Gu Kailai (New Epoch Weekly Photo Archive)

Oficialul demis din Partidul Comunist Chinez, Bo Xilai, soţia lui, Gu Kailai şi Wang Lijun, ofiţerul de poliţie a cărui fugă la consulatul american, în luna februarie, a relevat o luptă intensă pentru putere la nivelul conducerii chineze, vor fi judecaţi luna viitoare, a raportat Boxun, un site chinez de ştiri cu sediul în străinătate, citând surse din interior.

Este posibil ca Gu Kailai, despre care se crede că l-a ucis pe omul de afaceri britanic Neil Heywood, să se confrunte cu o condamnare la moarte. Deşi se poate ca şi Bo Xilai să fi fost în spatele crimei, el nu se va confrunta cu pedeapsa cu moartea, au relatat sursele din interior. Bo Xilai şi Wang Lijun vor fi cel mai probabil condamnaţi la închisoare între 16 ani şi pe viaţă. Wang Lijun va fi judecat pe trei acuzaţii: trădare, corupţie gravă şi tortură.

Potrivit unei alte surse citate de South China Morning Post, o echipă juridică specială a fost înfiinţată pentru a pregăti procesul lui Wang Lijun, care va avea loc în Chengdu, potrivit sursei.

Wang a căutat refugiu la Consulatul SUA din Chengdu, un oraş important din sud-vestul Chinei, pe 6 februarie, şi se pare că a rămas acolo în timpul nopţii, înainte de a fi luat în custodie de autorităţile centrale chineze. Se presupune că Wang a transmis nişte informaţii sensibile oficialilor americani.

Tentativa de fugă a lui Wang a relevat o luptă acerbă pentru putere, luptă pe care conducerea PCC ar fi preferat să o ţină departe de ochii publicului.

Ziarul a raportat că analiştii susţin că autorităţile centrale încearcă să rezolve acest scandal înainte de data celui de-al 18-lea Congres al Partidului Comunist, care este programat să aibă loc la sfârşitul acestui an.

South China Morning Post a citat o altă sursa, care a spus că Wang "a avut o contribuţie majoră" în investigarea lui Bo Xilai de către partid.

În luna martie, diverse ziare au raportat că Bo Xilai a fost deja plasat sub arest la domiciliu de Garda Biroului Central, agenţia responsabilă pentru securitatea liderilor de top ai partidului. Bo a fost un membru important în fracţiunea extremistă condusă de fostul lider de partid Jiang Zemin, care s-a opus actualului lider de partid Hu Jintao şi premierului Wen Jiabao, de când cei doi şi-au început mandatul, în 2003.

Ca parte a acestei opoziţii, se crede că Wang a oferit oficialilor SUA informaţii despre un complot menit să preîntâmpine succesiunea lui Xi Jinping ca următorul lider al partidului, pus la cale de Bo Xilai şi de şeful puternicului aparat de securitatea internă, Zhou Yongkang. Xi Jinping, care a deţinut diverse funcţii, inclusiv pe cea de vicepreşedinte al Republicii Populare Chineze, se presupune că va fi următorul lider al PCC.

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.