I-a fost luată puterea ţarului securităţii chineze, Zhou Yongkang

Zhou Yongkang, membru al Comitetului permanent al Partidului Comunist, i-ar putea urma lui Bo Xilai, care a fost expulzat din Partidul Comunist Chinez
Zhou Yongkang, membru al Comitetului permanent al Partidului Comunist, i-ar putea urma lui Bo Xilai, care a fost expulzat din Partidul Comunist Chinez (Liu Jin / AFP / Getty Images)

Şeful securităţii interne a regimului chinez, Zhou Yongkang, a predat unui adjunct controlul puterii asupra forţelor de securitate din China, potrivit Financial Times, care a citat surse familiare cu situaţia. Acest lucru are o importanţă majoră în criza politică actuală, care a început în februarie şi care a zguduit Partidul Comunist Chinez.

Zhou Yongkang îşi va păstra doar cu numele poziţia de şef al Comitetului pentru Afaceri Politice şi Legislative, dar controlul operaţional al aparatului de securitate a fost predat lui Meng Jianzhu, ministrul securităţii publice, potrivit Financial Times, care a citat trei membri seniori de partid şi diplomaţi familiarizaţi cu acest subiect.

În situaţia actuală, "îndepărtarea efectivă [a lui Zhou] de la putere" a avut loc în urmă cu câteva săptămâni, a raportat Financial Times.

Potrivit Financial Times, liderii de partid au acţionat împotriva lui Zhou din cauza sprijinului său puternic pentru Bo Xilai, un oficial de partid intrat în dizgraţie, care a fost demis în aprilie. Acest lucru a avut loc la două luni după ce adjunctul său, şeful poliţiei din Chongqing, a încercat să dezerteze la Consulatul american. După vizita lui Wang Lijun la consulatul SUA pe 6 februarie, s-a raportat că Zhou Yongkang şi Bo Xilai au conspirat pentru a acapara puterea regimului printr-o lovitură meticuloasă de stat, care urma să aibă loc anul viitor.

Cei doi sunt legaţi de implicarea lor în persecuţia practicii spirituale Falun Gong, inclusiv în recoltarea forţată de organe de la practicanţi, informaţii despre situaţie pătrunzând şi în mass-media din afara Chinei, în ciuda cenzurii puternice a Internetului. În 1999, Jiang Zemin, fostul lider al regimului, a iniţiat persecuţia împotriva a aproape 100 de milioane de practicanţi. El i-a promovat pe Zhou Yongkang şi Bo Xilai din cauza dorinţei lor de a continua politicile sale.

Rezultatul a fost cutremurător, în conformitate cu dovezile disponibile, ceea ce sugerează că atât Bo Xilai cât şi Zhou Yongkang au supravegheat recoltarea abuzivă de organe pe viu de la adepţii Falun Gong. Zeci de mii de persoane sunt suspectate că ar fi fost victime ale recoltării de organe.

Surse din Beijing au oferit Epoch Times detalii despre o reuniune care a condus la decizia de a-l demite pe Zhou Yongkang din funcţie, în aşteptarea unei anchete.

În cadrul reuniunii, Wen Jiabao s-a opus direct lui Zhou Yongkang, punând sub semnul întrebării legătura sa cu Bo Xilai, a relatat sursa.

Hu Jintao, şeful Partidului Comunist, a păstrat tăcerea. He Guoqiang, şeful organismului disciplinar intern al partidului, a spus: "Eu cred că tovarăşul Zhou va fi găsit nevinovat", dar a insistat că o anchetă este necesară.

Să nu se facă aceasta ar fi "un obstacol în calea partidului şi activităţilor viitoare ale Partidului Central", a afirmat el. Hu Jintao a fost de acord, pe principiul că ancheta va fi "corectă", dar "secretă".

O sursă a caracterizat tratamentul aplicat lui Zhou Yongkang ca "fierberea înceată a unei broaşte."

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi despre cele mai recente situaţii din lupta pentru putere din cadrul regimului comunist chinez. În această categorie specială, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia. Obţineţi cronologia evenimentelor. Cine sunt cei mai importanţi jucători?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe