Conferinţă la Parlamentul European: Persecuţia religioasă în China, o poveste îngrozitoare

Fotografie din 2006 care îl infaţisează pe vice-preşedintele Parlamentului European Edward McMillan-Scott (S) împreună cu parlamentarul democrat din Hong Kong, Albert Ho, ţinând un portret al avocatului chinez răpit de poliţie, Gao Zhisheng. Gao Zhisheng este cunoscut pentru faptul că îi apara pe activiştii democratici şi practicanţii Falun Gong persecutaţi de regim
Fotografie din 2006 care îl infaţisează pe vice-preşedintele Parlamentului European Edward McMillan-Scott (S) împreună cu parlamentarul democrat din Hong Kong, Albert Ho, ţinând un portret al avocatului chinez răpit de poliţie, Gao Zhisheng. Gao Zhisheng este cunoscut pentru faptul că îi apara pe activiştii democratici şi practicanţii Falun Gong persecutaţi de regim (Mike Clarke / AFP / Getty Images)

Problema persecuţiilor din China, pe motive religioase, nu mai este de mult un secret bine păzit, aşa cum ar dori autorităţile chineze, ci a ajuns subiect de dezbatere în Parlamentul European. Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), împreună cu Organizaţia Naţiunilor şi Popoarelor Nereprezentate (UNPO), organizează pe 29 ianuarie, între orele 10 şi 12, conferinţa intitulată “Persecuţia religioasă în China, o poveste îngrozitoare”.

La conferinţă vor susţine alocuţiuni, printre alţii: Leonidas Donskis (ALDE, Lituania) - membru al Subcomitetului pentru Drepturile Omului din PE şi raportor pe drepturile omului şi democraţie în lume în 2011, Tunne Kelam (Estonia) - Comitetul pentru Afaceri Externe al PE, Ethan Gutmann - jurnalist de investigaţie din Londra, autorul cărţii premiate “Losing the New China”, prof. dr. Huige Li – Centrul Medical Universitar “Johannes Gutenberg” din Germania, delegat european la organizaţia Doctori împotriva Recoltării Forţate de Organe.

Vicepreşedintele PE atrage atenţia asupra Chinei

Dezbaterea este susţinută de Edward McMillan-Scott, vicepreşedintele Parlamentului European, responsabil pentru democraţie şi drepturile omului. Nu este pentru prima dată când McMillan-Scott atrage atenţia asupra a ceea ce se întâmplă în China, unde practicanţii Falun Gong sunt torturaţi şi chiar omorâţi pentru a li se putea folosi organele.

“Practicanţii Falun Gong dispar, sunt duşi la închisoare şi torturaţi şi cu toate acestea Statele Unite au refuzat să ia măsuri în privinţa Chinei. De aceea Irlanda, cu istoricul său bogat în susţinerea drepturilor omului, trebuie să continue presiunile asupra Chinei. Ca în povestea lui David şi Goliat, cei mici îi pot învinge pe cei mari, cât timp sunt mai inteligenţi”, a declarat recent McMillan-Scott, pentru ediţia în limba engleză a Epoch Times.

Vicepreşedintele PE a fost primul politician de la Bruxelles care a vizitat Tibetul după trei ani de relaţii foarte reci cu China, a susţinut dizidenţi chinezi şi a iniţiat campanii pentru drepturile omului şi democraţie în China. După ultima sa vizită la Beijing, în 2006, toţi chinezii cu care a luat legătura au fost arestaţi, închişi, iar unii dintre ei au fost torturaţi.

McMillan-Scott a reprezentat Parlamentul European la ceremonia de decernare a premiului Nobel pentru pace care a fost acordat dizidentului chinez aflat în închisoare, Liu Xiabao.

În octombrie 2010, politicianul s-a întâlnit cu artistul Ai Weiwei, cel care a realizat design-ul stadionului olimpic din Beijing şi a spus despre regimul din China că este “dezgustător”, iar, la întoarcerea sa la Beijing, a fost dus la închisoare, pentru a fi un exemplu pentru ceilalţi dizidenţi care vorbesc despre ce se întâmplă în China.

Unul dintre oamenii de legătură ai lui McMillan-Scott şi Ai Weiwei, Gao Zhisheng, un avocat de drepturile omului, a fost închis în august 2006 şi a dispărut în aprilie 2010. El a investigat persecuţiile practicanţilor Falun Gong, care în 1999 aveau, după cum se estima, între 70 şi 100 de milioane de susţinători.

Cei mai mulţi dintre cei aproape şapte milioane de deţinuţi din China sunt practicanţi Falun Gong, peste 3.000 au murit torturaţi în timpul persecuţiei sistematice la care au fost supuşi începând din 1999.

Anchete la faţa locului

Despre teroarea la care au fost supuşi practicanţii Falun Gong s-au scris numeroase cărţi, printre care ”Bloody Harvest – The Killing of Falun Gong for Their Organs” a lui David Matas şi David Kilgour, care au descoperit adevăruri şocante atunci când au cercetat modul în care guvernul chinez îi persecută şi îi ucide pe practicanţii Falun Gong.

Cei doi avocaţi au pornit de la o anchetă realizată de jurnaliştii de la Epoch Times în 2006 în care se dezvăluia faptul că în China există lagăre unde se efectuează mii de operaţii de recoltare de organe de la deţinuţi politici. Operaţiile erau realizate în secret, în spitale special amenajate pe lângă lagăre de muncă şi închisori, iar organele erau apoi vândute doritorilor. Deţinuţii nu îşi exprimau acordul pentru prelevarea de organe şi erau ucişi pentru ca alţii să poată beneficia de diverse părţi din trupurile lor.

David Kilgour, membru al Parlamentului Canadian, fost consultant al procurorului general al Provinciei Alberta, fost secretar al guvernului Canadei pentru Asia-Pacific, împreună cu David Matas, un reputat avocat de drepturile omului din Winipeg, au confirmat acuzaţiile aduse de jurnaliştii de la The Epoch Times. Anchetatorii au descoperit că în peste 40.000 de cazuri de transplanturi efectuate în China în ultimii ani provenienţa organelor nu este cunoscută.

Despre ororile din China se relatează şi în cartea “State Organs” a lui David Matas şi dr. Torsten Trey în care se menţionează că statul chinez este pe locul al doilea în lume în ceea ce priveşte numărul cazurilor de transplant de organe. Spre deosebire de alte ţări, aproape toate organele prelevate în China provin de la deţinuţi. Cartea dezvăluie modul în care autorităţile chineze sunt implicate în acest abuz.

Autorii invocă jurământul lui Hipocrate pe care îl depun toţi medicii la începutul carierei şi prin care se angajează să nu facă rău pacienţilor. Ei atrag atenţia că acesta nu este respectat în China, unde deţinuţii, majoritatea practicanţi Falun Gong, sunt ucişi pentru a le fi recoltate organele.

***

Organizaţia Naţiunilor şi Popoarelor Nereprezentate, înfiinţată în 1991, cuprinde mai multe popoare şi naţiuni care nu au o reprezentare statală şi nu fac parte din Organizaţia Naţiunilor Unite. Membrii fondatori au fost reprezentanţii Armeniei, aborigenii din Australia, Cordiliera, tătarii din Crimeea, Turkestanul de Est, Estonia, Georgia, grecii din Albania, Kurdistanul Irakian, Letonia, Palau, Taiwan, Tatarstan, Tibet şi Papua de Vest.

Scopul organizaţiei este “de a exprima poziţiile, nevoile şi doleanţele în forumurile legitime şi de a fi o comunitate de susţinere, de a susţine realizarea aspiraţiilor naţiunilor participante şi ale popoarelor prin mijloace efective non-violente”.

Alianţa Democraţilor şi Liberalilor pentru Europa include Partidul European al Liberalilor, Democraţilor şi Reformatorilor (ELDR) şi Partidul Democrat European (PDE). Este al treilea grup politic din Parlamentul European ca pondere şi este reprezentat în cadrul Comitetului Regiunilor, al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi al Adunării Parlamentare a NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe