Conflictul sirian se amplifică: Avioanele de luptă turceşti lansează atacuri în Siria

Avion de lupta turcesc F-16.
Avion de lupta turcesc F-16. (Captură Foto)

Guvernul turc a confirmat că avioanele sale de luptă au lansat atacuri în interiorul Siriei, aparent pentru a viza poziţii ale militanţilor Statului Islamic.

Vineri, o declaraţie a guvernului turc a susţinut că trei avioane de luptă F-16 au decolat de la baza aeriană Diyarbakir, localizată în sud-estul Turciei.

În declaraţie se mai arată că armata a folosit bombe ghidate pentru a ataca trei poziţii situate dincolo de provincia turcă de graniţă Kilis, după ce unul dintre soldaţii săi a fost ucis în cadrul unui atac lansat din interiorul Siriei.

În plus, Turcia a fost de acord să permită Statelor Unite să folosească o bază din regiunea estică a ţării pentru a lansa atacuri aeriene asupra teritoriilor siriene.

“Accesul la bazele turceşti, precum Baza Aeriană Incirlik, vor mări eficienţa operaţională a coaliţiei în eforturile de a contracara grupul Statul Islamic”, a declarat joi un oficial american al apărării, care a cerut să rămână anonim.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional Turc, Alistair Baskey, a declarat că Turcia şi SUA au decis să îşi consolideze cooperarea în lupta împotriva Statului Islamic.

În 22 iulie, preşedintele american Barack Obama şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au anunţat că au încheiat un acord de colaborare în încercarea de a securiza graniţa turcă cu Siria şi de a controla mişcarea militanţilor Statului Islamic în regiune.

Aparent, mişcarea este şi un răspuns la uciderea a 32 de oameni într-un atac cu bombă în oraşul turcesc Suruc, în 20 iulie, care a vizat activişti ce plănuiau să ajute la reconstruirea oraşului sirian kurd Kobane.

Turcia, alături de alte state regionale, a fost acuzată de susţinerea militanţilor Takfiri din Siria ca parte a unui complot occidental mai amplu de a-l răsturna de la putere pe liderul sirian Bashar al-Assad începând cu martie 2011.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe