Confucius: despre politica si conducatori

Confucius
Confucius (Frederic J. Brown / AFP / Getty Images)

Tzu Chang, unul dintre discipolii lui Confucius, l-a intrebat pe acesta despre politica si conducatori. Confucius a raspuns: "Oamenii nobili nu ar trebui sa stabileasca cerinte exagerate fata de conducerea oamenilor de rand. Nu ii ghidati spre obiective ambitioase, prea departate de realitate. Nu le cereti sa faca ceea ce ei nu pot atinge ".

Tzu Chang a spus: "Eu voi urma sincer instructiunile dumneavoastra."

Confucius a adaugat: "Tineti minte. Daca apa este prea transparenta, nu va fi peste. Daca cineva vede prea profund si prea clar, el nu va avea nici elevi si nici adepti. In antichitate, imparatii purtau palarii, din care atarnau pandantive din margele de jad, ce le acopereau fata. Aceasta se facea intentionat, pentru ca ei sa nu poata vedea clar. Ei, de asemenea, purtau bijuterii, care le acopereau urechile, astfel incat sa nu auda ceva in plus. Cand raul era aparent, imparatii remediau situatia."

"Noi trebuie sa exprimam generozitate, pentru a permite oamenilor sa-si vada slabiciunile proprii. Trebuie sa raspanditi principii adecvate nivelului de perceptie generala. Pe baza acestor principii, invatati-i sa gandeasca singuri, astfel incat sa-si croiasca propriile cai. Atunci cand oamenii fac greseli mici, nu incercati sa le indicati greselile, ci iertati-le, tinand minte faptele lor bune din trecut. Acest lucru ii va ajuta sa devina tot mai buni si mai buni. Acesta este un management bun " a continuat Confucius.

Auzind aceasta, Chang Tzu a spus cu sinceritate lui Confucius: "Acesta este adevarul pur."

Confucius a mai adaugat: "Daca vrei ca ceilalti sa-ti creada spusele, cel mai bine este sa ascultati opiniile altora cu smerenie. Daca doriti ca politica sa fie pusa rapid in aplicare, cel mai bine este sa fiti voi insiva un exemplu. Daca vreti ca oamenii sa va urmeze de bunavoie, cel mai bine este sa-i invatati principii corecte. Daca sunteti in masura sa realizati acest lucru, si sa nu dati vina pe oameni, veti deveni un conducator bun. "