Consilier militar rus, omorât în timpul unui atac în Siria

Autobuze folosite pentru evacuări aşteaptă în faţa unor clădiri distruse din oraşul sirian Alep.
Autobuze folosite pentru evacuări aşteaptă în faţa unor clădiri distruse din oraşul sirian Alep. (AFP/Getty Images)

Un consilier militar rus a fost omorât în timpul unui atac asupra forţelor guvernamentale, conform declaraţiei unui oficial rus din Ministerul Apărării.

Ofiţerul asista antrenamentul armatei siriene şi făcea parte din contigentul de consilieri militari pe care Rusia îi menţine în Siria, ca parte a sprijinului acordat preşedintelui Bashar al Assad în lupta împotriva rebelilor.

"În timpul atacului, ofiţerul rus a direcţionat răspunsul forţelor guvernamentale siriene, prevenind cu succes intrarea rebelilor în tabără", a afirmat ministerul rus.

Incidentul a apărut la numai o săptămână de la un alt atac mortal asupra unor consultanţi ruşi aflaţi în Siria.

Pe 11 aprilie, au fost omorâţi doi instructori militari ruşi iar un soldat a fost ucis cu foc de mortiere venit din partea unor grupuri rebele.

Ministerul rus al Apărării a mai menţionat cazul unui soldat rus omorât în Palmira, Siria, atunci când militanţi ai Statului Islamic au încercat să străpungă linii de apărare menţinute de forţe pro-guvernamentale.

Un general maior rus şi-a pierdut ambele picioare şi un ochi în momentul în care un dispozitiv controlat prin radio a fost detonat în apropierea unui convoi rusesc.

În februarie, patru bărbaţi membri ai echipelor de personal tehnic trimise de Rusia în Siria au fost omorâţi de explozia unei bombe detonate prin telecomandă.

Oficial, numărul total al oamenilor ucişi în Siria, din septembrie 2015, când Vladimir Putin a decis implicarea în războiul civil din Siria, este de 28, conform Ministerului Apărării.