Iranul, Rusia condamnă atacul israelian asupra unui aeroport sirian

Maria Zakharova
Maria Zakharova (Getty Images)

Iranul şi Rusia au condamnat în termeni clari un atac efectuat de Israel asupra unui aeroport sirian major, afirmând că este un act de agresiune şi o încălcare flagrantă a suveranităţii unei ţări arabe.

Ministrul iranian al Apărării, gen Hossein Dehqan a condamnat atacul efectuat marţi asupra aeroportului internaţional din Damasc spunând că agresiunea se înscrie în programul israelian de sprijin acordat grupurilor teroriste care luptă împotriva guvernului sirian.

"În opinia mea, aceste operaţiuni ajută teroriştii" a declarat Dehqan în timpul unei vizite la Moscova, adăugând că lovitura urmărea să submineze progresele făcute de regimul sirian împotriva grupărilor rebele.

“Când situaţia devine mai rea pentru terorişti, urmează lovituri, care le transmit mesajul 'vă apărăm şi vă sprijinim, aşa că nu va îngrijoraţi, când va fi necesar vom interveni'" a spus ministrul iranian, care a adăugat că "asemenea atacuri nu fac altceva decât să asigurăm supravieţuirea teroriştilor.

Ministrul informaţiilor israelian, Yisrael Katz, a apărat intervenţia armată a ţării sale joi afirmând că respecta politica deja oficială a Israelului de a lovi depozite de armament aparţinând grupului libanez Hezbollah, un aliat major al guvernului sirian în lupta împotriva militanţilor Takfiri.

Hezbollah, cunoscut inamic al Tel Aviv-ului, este în mare parte susţinut de guvernul iranian.

"Pot confirma că acest incident din Siria se conformează complet politicii israeliene" a declarat el.

Rusia, care oferă ajutor Damascului în războiul civil împotriva rebelilor şi care controlează o mare parte din teatrul de operaţiuni, a denunţat atacul drept un act de agresiune.

"Moscova condamnă actul de agresiune împotriva Siriei şi îl consideră o încălcare nepermisă a legii internaţionale" a declarat joi Maria Zakharova, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, adăugând că "cerem tuturor să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Siriei, un membru ONU".

Autorităţile siriene nu au dezvăluit public mărimea pagubelor făcute în timpul raidului şi nici dacă acesta a făcut victime.

Cu toate acestea agenţia guvernamentală de ştiri, SANA, a citat oficiali sirieni care au învinuit Israelul pentru atac, sugerând că zona a fost lovită de rachete trase din teritoriile palestiniene ocupate.

Rapoarte ulterioare, inclusiv ale agenţiei de ştiri al-Aalam au afirmat că avioane de luptă israeliene au comis atacul.

Au existat numeroase rapoarte care afirma că rebelii care luptă împotriva guvernului sirian din 2011 au primit ajutor medical şi logistic din partea Israelului.

Armata israeliană a declarat joi că a tras asupra unei ţinte de pe Înălţimile Golan, o zonă ocupată de Tel Aviv la graniţa dintre cele două ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe