China trebuie să înceteze să mai ajute Rusia dacă vrea să aibă relaţii bune cu Occidentul, susţine şeful NATO

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO (nato.int)
Redacţia
27.04.2024

China trebuie să înceteze să mai susţină războiul Rusiei din Ucraina dacă vrea să se bucure de relaţii bune cu Occidentul, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizând Beijingul, în cuvinte neobişnuit de dure, că nu poate avea ambele variante.

În timpul unei vizite la Berlin, şeful alianţei militare occidentale a declarat că ajutorul Beijingului este vital pentru efortul de război al Moscovei, deoarece sprijină economia de război a Rusiei prin schimbul de tehnologie de vârf, cum ar fi semiconductorii, potrivit Reuters.

"Anul trecut, Rusia a importat 90% din microelectronica sa din China, folosită pentru a produce rachete, tancuri şi avioane. China lucrează, de asemenea, pentru a furniza Rusiei capacităţi îmbunătăţite de sateliţi şi imagistică", a declarat Stoltenberg.

"China spune că doreşte relaţii bune cu Occidentul. În acelaşi timp, Beijingul continuă să alimenteze cel mai mare conflict armat din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Nu pot avea ambele variante", a avertizat el.

Stoltenberg i-a avertizat pe aliaţii occidentali să nu devină la fel de dependenţi de China precum au fost de Rusia.

"În trecut, am făcut greşeala de a deveni dependenţi de petrolul şi gazele ruseşti", a spus el. "Nu trebuie să repetăm această greşeală cu China. A depinde de banii săi, de materiile sale prime, de tehnologiile sale - dependenţele ne fac vulnerabili".

China a consolidat legăturile comerciale şi militare cu Rusia în ultimii ani, în condiţiile în care Statele Unite şi aliaţii săi au impus sancţiuni ambelor ţări, dar în special Moscovei pentru invazia din Ucraina.

Comerţul dintre China şi Rusia a atins un nivel record de 240,1 miliarde de dolari în 2023, în creştere cu 26,3% faţă de anul precedent, arată datele vamale chineze. Livrările chinezeşti către Rusia au urcat cu 46,9% în 2023, în timp ce importurile din Rusia au crescut cu 13%.

Luna trecută, Reuters a relatat că preşedintele rus Vladimir Putin va călători în China în luna mai pentru a purta discuţii cu omologul său comunist chinez Xi Jinping, în ceea ce ar putea fi prima călătorie în străinătate din noul său mandat prezidenţial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor