Poliţiştii de frontieră polonezi au arestat un dezertor din armata rusă

Poliţişti de frontieră polonezi lângă noul gard de la graniţa polono-bielorusă, 30 iunie 2022, în Voievodatul Podlaskie, Polonia. (Artur Widak/NurPhoto via Getty Images)
Redacţia
09.05.2024

Un dezertor din armata rusă a fost reţinut în Polonia după ce a trecut graniţa din Bielorusia, a anunţat miercuri poliţia de frontieră poloneză, potrivit The Moscow Times.

"Poliţia de frontieră confirmă reţinerea unui dezertor din Rusia. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 41 de ani care a trecut ilegal frontiera din Bielorusia în Polonia. Se iau măsuri suplimentare împotriva lui", a scris agenţia de stat pe X (fostul Twitter).

Ambasada Rusiei la Varşovia a declarat că autorităţile poloneze nu au informat-o cu privire la reţinerea raportată, potrivit presei de stat ruse.

Radioul polonez RMF FM a relatat, citând surse anonime, că dezertorul rus neidentificat nu era înarmat şi era îmbrăcat în haine civile atunci când a fost reţinut.

Se pare că avea asupra sa documente militare ruseşti, inclusiv un contract militar care indica implicarea sa în războiul Moscovei împotriva Ucrainei.

"Toate indiciile arată că acesta a încercat să intre ilegal în ţara noastră prin Bielorusia, direct de pe frontul ucrainean", a declarat RMF FM.

Deşi nu a fost posibil să se verifice imediat raportul, presa rusă independentă a înregistrat o creştere a numărului de persoane urmărite penal pentru dezertare din armată de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu doi ani.

În toamna anului 2022, Rusia a adoptat o legislaţie care a înăsprit pedepsele cu închisoarea pentru capitulare voluntară, obiecţie de conştiinţă şi dezertare. Cu toate acestea, rapoartele presei independente au arătat că majoritatea soldaţilor au primit sentinţe cu suspendare pentru a putea fi trimişi înapoi pe câmpul de luptă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor