Consiliul de Cooperare din Golf cere intervenţia ONU în Siria

Cei şase membri ai Consiliului de Cooperare din Golf au cerut Organizaţiei Naţiunilor Unite să intervină în Siria pentru a opri bombardamentul aerian asupra oraşului Alep. În condiţiile prăbuşirii celui mai recent armistiţiu, se amplifică temerile că ambele tabere urmăresc să se reînarmeze.
Distrugeri provocate de atacuri aeriene în oraşul sirian Alep, 28 aprilie 2016.
Distrugeri provocate de atacuri aeriene în oraşul sirian Alep, 28 aprilie 2016. (Captură Foto)

Consiliul de Cooperare din Golf (CCG), dominat de musulmani suniţi şi reprezentând Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuweit, Oman şi Qatar, a declarat că ofensiva forţelor guvernului sirian asupra oraşului Alep distruge în mod sistematic cartierele şi “reprezintă o agresiunea flagrantă ce merge împotriva legilor internaţionale”.

Atacul ruso-sirian asupra oraşului Alep a continuat şi în weekend, avioanele de luptă ruseşti lansând bombe-butoi, iar trupele terestre siriene proiectile.

Cel puţin două bombe-butoi au lovit cel mai mare spital din teritoriul ocupat de rebeli în Alep, conform Syrian American Medical Society (SAMS). Un oficial al benzinăriei Suleiman al-Halabi din zona ocupată de rebeli a declarat că majoritatea locuitorilor oraşului au avut sâmbătă probleme mari cu apa potabilă din cauza pagubelor produse de ofensiva ruso-siriană.

De la izbucnirea luptelor în Siria în 2012, oraşul Alep a fost divizat de o linie de front între forţele rebele în est şi trupele guvernamentale în vest. După ce guvernul preşedintelui Bashar al-Assad şi-a lansat luna trecută noua ofensivă, peste 220 de persoane au fost ucise în bombardamentele asupra estului oraşului inclusiv 6 copii şi 12 civili pieerzându-şi viaţa vineri, conform Observatorului Sirian al Drepturilor Omului.

“Secretarul general ... cere Consiliului de Securitate al ONU să intervină imediat pentru a opri agresiunile asupra oraşului Alep şi pentru a pune capăt suferinţelor poporului sirian”, a susţinut CCG într-o declaraţie publicată de agenţia saudită de ştiri de stat SPA.

CCG a cerut Consiliului de Securitate al ONU să “implementeze rezoluţii relevante privind criza siriană”.

Prăbuşirea celui mai recent armistiţiu sirian a evidenţiat posibilitatea ca statele din Golf, inclusiv Arabia Saudită şi Qatar, ar putea înarma rebelii sirieni cu lansatoare de rachete de umăr pentru a se putea apăra împotriva avioanelor de luptă siriene şi ruseşti, au declarat luni unii oficiali americani.

SUA continuă să susţină că negocierile sunt singura cale pentru a pune capăt măcelului.