Constanţa: Radu Mazăre i-a solicitat Rovanei Plumb scoaterea Lacului Siutghiol de pe lista siturilor Natura 2000

Epoch Times România
31.05.2012

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat, joi, că i-a solicitat ministrului Mediului, Rovana Plumb, scoaterea Lacului Siutghiol de pe lista siturilor Natura 2000, pentru ca administraţia locală să poată investi în dezvoltarea turistică a zonei.

"Lacul Siughiol este înconjurat de localităţile Constanţa, Năvodari, Ovidiu, Mamaia. Am fost blocaţi să facem insula de agrement pe Lacul Siutghiol şi să deschidem lacul în Canalul Poarta Albă - Midia, pentru a putea intra cu ambarcaţiuni de agrement de pe mare până în lac. Şi, în plus, vrem să facem şi teleschiul nautic. Or, odată cu ieşirea Lacului Siutghiol de sub acest Natura 2000 care ne împiedică să-l facem şi să-l dezvoltăm turistic vom putea să dăm drumul acestor proiecte", a afirmat Radu Mazăre.

Potrivit ministrului Mediului, Rovana Plumb, situaţia prezentată de primarul Constanţei va fi analizată şi se va lua o decizie în acest sens.

"Ministerul Mediului va reanaliza posibilitatea de valorificare corectă şi de gestionare a Lacului Siutghiol în aşa fel încât să se poată atrage turiştii, iar cetăţenii care locuiesc în această zonă să se poată bucura de un mediu sănătos", a declarat Rovana Plumb, într-o conferinţă de presă organizată pe o terasă de pe faleza din cartierul Tomis Nord al Constanţei.

O altă "rugăminte" către ministrul Mediului, după cum a afirmat Radu Mazăre, a fost "introducerea" Lacului Tăbăcărie pe un fond de mediu gestionat de ministerul de resort, pentru ca acesta să poată fi igienizat.

Conform Rovanei Plumb, "Axa 4 a POS de Mediu care prevede investiţii în ceea ce priveşte biodiversitatea este în procedură, se deschid licitaţiile şi orice societate comercială care furnizează servicii de ecologizare, de biodiversitate, cât şi organizaţii neguvernamentale au acces la această axă 4 - Biodiversitate, în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu".

Radu Mazăre a spus că a discutat cu ministrul Mediului şi despre "corelarea" POS de Mediu care înseamnă "înnisipare şi îndiguire", cu "dorinţele" autorităţilor locale legate strict de dezvoltare turistică.

"Şi aici fac referire la celebrele insuliţe pe mare. Având în vedere că se derulează acest proiect de înnisipare şi îndiguire a întregii faleze din Mamaia până în Portul Tomis, să facem de aşa natură ca, dacă tot sunt bani acolo şi putem să-i cheltuim, să putem utiliza ulterior infrastructura din punct de vedere turistic, mai exact să apară insuliţe pe Marea Neagră", a declarat primarul Constanţei.

Ministrul Mediului a menţionat că reprezentanţii autorităţilor locale i-au prezentat "o nouă viziune şi o nouă abordare" în ce priveşte administrarea, gestionarea, valorificarea şi exploatarea litoralului Mării Negre, urmând a se stabili o strategie de dezvoltare a litoralului.

"În cel mai scurt timp posibil vom elabora o strategie clară începând de la graniţa cu Rezervaţia Biosfera Delta-Dunării şi până la Vama Veche, în aşa fel încât să redăm litoralul Mării Negre turismului naţional şi internaţional, dar acest lucru numai pe bază de dialog şi în colaborare cu autorităţile locale. (...) Până la urmă, vrem creştere economică, locuri de muncă în beneficiul comunităţilor locale şi de aceea este important ca propunerile autorităţilor locale să fie luate în considerare şi decise de către guvern prin ministerele de linie", a declarat ministrul Mediului.

Rovana Plumb a precizat că Ministerul Mediului a preluat toate propunerile administraţiei locale, toate fiind fezabile şi pentru toate existând "soluţie din punctul de vedere al programului investiţional, cu asigurarea surselor de finanţare".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor