Consumul de carne roşie procesată creşte riscul de mortalitate

Carne de vacă şi de porc, în galantarele din supermarketuri
Carne de vacă şi de porc, în galantarele din supermarketuri (Sean Gallup / Getty Images)
Valentina Stratulat
15.03.2012

Potrivit unui studiu al Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii Harvard, carnea roşie consumată frecvent poate scurta viaţa.

Conform studiului, realizat pe 120.000 de persoane, carnea roşie creşte riscul decesului din cauza cancerului sau bolilor de inimă, relatează BBC News.

Cercetătorii au analizat datele a 37.698 de bărbaţi, între anii 1986 şi 2008, şi 83.644 de femei, între 1980 şi 2008. Ei au descoperit că adăugarea unei porţii în plus de carne roşie neprocesată în dieta zilnică majorează riscul de deces cu 13 procente, din cauza bolilor vasculare (18%) şi a cancerului (10%).

Pentru carnea procesată (mezeluri) riscul este şi mai mare, de 20% (21% - pentru boli de inimă, 16% - cancer).

Deci consumul zilnic de carne de vită, porc sau miel creşte riscul de mortalitate, îndeosebi în cazul în care carnea este procesată.

”Am observat că un consum regulat de carne roşie duce la un risc crescut de mortalitate ca urmare a unor boli cardiovasculare şi a cancerului” precizează cercetătorii. Riscul este şi mai mare în cazul cărnii procesate, precum costiţa, cârnaţii şi salamul.

Consumarea zilnică a unei porţii de carne roşie proaspătă sau procesată creşte riscul de mortalitate cu 12% faţă de persoanele care consumă puţin sau deloc. Creşterea riscului sporeşte la 13% pentru carnea neprocesată şi la 20% în cazul cărnii procesate, adaugă studiul.

Dacă acest tip de carne este înlocuit cu peşte sau pasăre, în funcţie de alimentul de substituţie acest risc scade cu 7% - 19%, precizează principalul autor al studiului An Pan de la Facultatea de sănătate publică a Universităţii Harvard (Massachusetts, nord-est) în publicaţia online a Archives of Internal Medicine.

În acest sens cercetătorii au precizat că ”înlocuirea unei porţii de carne roşie cu peşte, pasăre, nuci, legume uscate, produse lactate uşoare sau cereale reduce semnificativ riscul de mortalitate”

Precizăm: Carnea roşie este o importantă sursă de proteine şi studiile realizate anterior demonstraseră că cine consumă regulat astfel de carne prezintă un risc crescut şi de diabet, boli cardiovasculare, precum şi de cancer.

Potrivit cercetătorilor, riscul decesului creşte din cauza grăsimilor săturate din carnea roşie, precum şi a sodiului folosit în carnea procesată.

Totuşi, acest tip de carne poate fi consumat moderat, ca parte a unei diete echilibrate, dacă este gătită în mod sănătos, cum ar fi la grătar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor