Consumul excesiv de cafea daunează grav sănătăţii? Cercetători vin cu noutăţi surpinzătoare [studiu]

Consumând în medie cinci ceşti de cafea zilnic nu ar constitui un risc pentru sănătatea cardiovasculară, sugerează un studiu al unor cercetători birtanici, care au analizat date ale persoanelor ce consumau până la 25 ceşti de cafea pe zi.
 Ceaşcă cu cafea.
Ceaşcă cu cafea. (pixabay.com)

Consumul a cinci ceşti de cafea, în medie, în fiecare zi nu ar reprezenta un risc pentru sănătatea cardiovasculară, este concluzia unui studiu, care a analizat date ale persoanelor ce consumau până la 25 ceşti pe zi, coordonat de Institutul de Cercetare William Harvey de la Universitatea Queen Mary din Londra. Rezultatele au fost prezentate în cadrul conferinţei susţinute de British Cardiovascular Society (BCS) în Manchester (Marea Britanie).

Unele studii observaţionale, care măsoară evoluţia sănătăţii oamenilor pe baza obiceiurilor lor, au sugerat că un consum zilnic de cafea ar putea avea efect negativ asupra sănătăţii cardiovasculare. În mod specific, ar putea promova îngroşarea arterelor, un proces care se produce odată cu îmbătrânirea şi care duce la creşterea riscului unui atac de cord sau accident vascular cerebral, printre altele.

În prezent, un studiu asupra a 8.400 de persoane prezintă dovezi în direcţia opusă. Cercetătorii au analizat datele privind stilul de viaţă, dieta şi sănătatea cardiovasculară a rezidenţilor din Regatul Unit înregistrate de UK Biobank.

Cercetătorii au împărţit persoanele în trei grupuri: cei care nu consumau cafea, cei care consumau de la una la trei ceşti pe zi şi cei care consumau mai mult de trei, până la un maxim de 25 de ceşti pe zi. Pentru a determina starea sănătăţii cardiovasculare, au măsurat cu ajutorul rezonanţei magnetice flexibilitatea aortei - cea mai mare arteră din corp care iese din inimă şi transportă sânge oxigenat către toate organele.

Analiza a arătat că arterele persoanelor care consumau cafea zilnic nu erau mai îngroşate decât ale celor care nu consumau cafea, motiv pentru care se consideră că această băutură nu este asociată cu un risc cardiovascular crescut. "Deşi studiul nostru a inclus persoanele care beau până la 25 de căni pe zi, consumul mediu în cel mai mare grup de consum de cafea a fost de cinci ceşti pe zi. Dorim să studiem mai îndeaproape aceşti oameni în activitatea noastră viitoare, astfel încât să putem recomanda limite sigure [de consum]“, a afirmat într-o declaraţie Kenneth Fung, primul autor al studiului şi cercetător la Universitatea Queen Mary din Londra.

„Consumul moderat de cafea, între două până la patru ceşti pe zi, sau chiar cinci, nu dăunează sănătăţii“, afirmă Ramon Estruch, medic şi cercetător la Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) din Barcelona (Spania), care nu a fost implicat în studiu. Cu toate acestea, el consideră că a afirma că un consum de 25 de ceşti de cafea pe zi este inofensiv "depăşeşte logica"; studiul nu ne permite încă să afirmăm că această cifră extremă din cadrul grupului de participanţi nu este periculoasă pentru inimă. "Orice aliment în exces este dăunător", a adăugat Estruch.

Pe de altă parte, "cafeaua este bogată în cofeină şi polifenoli, care sunt benefici pentru sistemul cardiovascular", afirmă Estruch. Consumul acestei băuturi a fost asociat cu o mortalitate mai scăzută în cazul bolilor cardiovasculare şi a cancerului, precum şi un efect protector împotriva diabetului şi a bolii Alzheimer. Dar a fost asociat şi cu unele efecte secundare, cum ar fi dureri de cap atunci când se stopează consumul, insomnie şi unele probleme digestive, printre altele”. Potrivit lui Estruch “efectele pozitive le depăşesc cu mult pe cele negative“.

Cu toate acestea, până în prezent, toate dovezile provin din studiile observaţionale, care oferă un "dovezi ştiinţifice intermediare", subliniază Estruch. Pentru a demonstra cu adevărat dacă este benefică sau nu cafeaua pentru sănătate, trebuie efectuat un studiu, în care unele persoane o consumă şi alte nu, distribuite aleatoriu. Acest lucru ar face posibilă excluderea definitivă a altor factori care ar putea da loc confuziei.

Profesorul Metin Avkiran, director medical asociat la British Heart Foundation, a declarat:

"Înţelegerea impactului pe care cafeaua îl are asupra inimii şi a sistemului nostru circulator a preocupat cercetătorii şi mass-media de ceva vreme."

"Există mai multe studii contradictorii care menţionează lucruri diferite despre cafea şi poate fi dificil să filtrezi ce ar trebui să credem şi ce nu ar trebui să facem. Sperăm că această cercetare va pune în evidenţă unele rapoarte mass-media, deoarece exclude unul dintre potenţialele efecte nocive ale cafelei asupra arterelor noastre."

Articol de referinţă: Coffee not as bad for heart and circulatory system as previously thought

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură