Contrabanda cu ţigări s-a menţinut constantă în 2012

Captura de tigari contrafacute (JEFF PACHOUD / AFP / Getty Images)
Ioana Statescu
07.12.2012

În noiembrie 2012, comerţul ilegal cu ţigarete a scăzut până la 13% din piaţa totală, faţă de 14,2% în septembrie. Potrivit unui studiu recent, realizat de compania de cercetare Novel, piaţa neagră a ţigaretelor s-a menţinut astfel la un nivel relativ constant de 13%, pe tot parcursul anului 2012. Magazinele de tip Duty Free rămân şi în noiembrie principala sursă pentru contrabanda cu ţigări.

„Conform timbrului aplicat pe pachet, Duty Free rămâne în noiembrie principala sursă de provenienţă a comerţului ilicit, cu o pondere de 30,9% în totalul pieţei negre. Ponderea produselor provenite din Serbia scade semnificativ cu 10,5 p.p. până la 12,9%. În schimb, Ucraina creşte semnificativ ca sursă în noiembrie, cu 8,6 p.p., până la 27,9%. Moldova înregistrează o evoluţie constantă, cu o pondere de 28,7%. La nivelul întregului an 2012, au înregistrat creşteri semnificative comparativ cu anul trecut Duty Free ( 4,6 p.p.) şi Serbia ( 4,6 p.p.), în timp ce Moldova a înregistrat o scădere semnificativă (-8,9 p.p.)”, a declarat Marian Marcu, directorul companiei care a realizat cercetarea.

Media constantă înregistrată pe toată durata anului 2012 este o dovadă a eficienţei acţiunilor de combatere a contrabandei, întreprinse de instituţiile statului cu competenţe în acest domeniu, a subliniat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria.

”Colaborarea dintre industrie şi autorităţi, concretizată în campanii de conştientizare a fenomenului, modificări legislative şi programe comune, constituie un exemplu de bună practică ce ar putea fi replicat şi în alte ţări, conform aprecierilor Secretarului General al Organizaţiei Mondiale a Vămilor, Kunio Mikuriya, care a vizitat de curând România, la invitaţia Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV). În acest sens, putem spune că scăderea comerţului ilicit cu produse din Serbia se datorează, în bună parte, măsurilor speciale luate de ANV în această toamnă pe graniţa de Sud-Vest, ca urmare a rezultatelor studiului Novel. Sperăm că îmbunătăţirea cooperării transfrontaliere, în special cu Ucraina şi Moldova, să se observe în curând, iar combaterea contrabandei să rămână prioritatea Vămii române şi a Poliţiei de frontieră, în ciuda deficitului de personal cu care se confrunta aceste instituţii", a subliniat Gilda Lazăr.

Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, British American Tobacco România, şi-a exprimat speranţa că, în viitor, contrabanda cu ţigări va ajunge sub pragul de 13%.

„Creşterea traficului ilicit pe frontiera cu Ucraina şi a traficului cu produse tip Duty Free arată că autorităţile trebuie să intensifice eforturile pe viitor. Comparativ cu noiembrie 2011, când contrabanda se situa la 15%, în noiembrie 2012 se înregistrează o scădere de 2 p.p. Aşa cum am menţionat în mai multe rânduri, industria tutunului virează lunar către stat peste 200 de milioane de euro, însemnând accize şi TVA, drept urmare orice punct procentual recuperat de piaţa legală din contrabandă reprezintă un câştig substanţial pentru buget. De aceea, ne dorim ca următorul studiu Novel să consemneze o scădere a comerţului ilicit sub acest prag psihologic de 13%”, a declarat reprezentantul industriei de tutun.

Ţinta României în ceea ce priveşte comerţul ilicit cu ţigarete ar trebui să fie media europeană, care era, în 2011, de aproximativ 10,5% din piaţa totală, este de părere Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris România şi Bulgaria.

“Media anuală a contrabandei cu ţigarete în anul 2010 se situa la aproape 28%, iar în anul 2011 la peste 15%. Media de 13% din anul 2012 confirmă că ne aflăm pe un trend descendent. Autorităţile române sunt determinate să acţioneze pentru atingerea obiectivelor declarate. Reamintim că, potrivit unui studiu realizat de KPMG, în statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv în România, comerţul ilicit cu ţigarete se situa, în 2011, în Uniunea Europeană, la 10,4% din piaţa totală. Obiectivul autorităţilor pentru anul viitor ar trebui să fie reducerea contrabandei până la nivelul european menţionat”, a punctat reprezentantul Philip Morris România şi Bulgaria.

Reprezentaţii industriei de tutun au înaintat autorităţilor o serie de propuneri concrete care au ca scop reducerea comerţului ilicit cu ţigarete şi creşterea veniturilor la bugetul de stat. Printre acestea se numără îmbunătăţirea cadrului legislativ unitar care să reglementeze mai clar infracţiunile de contrabandă şi evaziunea fiscală, instituirea unor mecanisme de verificare şi calificare a infracţiunilor în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria şi Bulgaria, unde nu mai există puncte de control vamal, precum şi atribuirea unor competenţe specifice poliţiei locale şi jandarmeriei, pentru sancţionarea vânzării produselor de contrabandă în pieţe, târguri sau pe stradă.

Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al României. Accizele plătite în 2011 de cele trei mari companii producătoare de ţigarete, fără TVA şi impozit pe profit, au reprezentat aproximativ 9% din totalul veniturilor bugetare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor