Copiii care au un câine prezintă mai puţine riscuri de a dezvolta alergii respiratorii

Copiii mici care au un câine acasa prezinta mai putine riscuri de a dezvolta alergii respiratorii.
Copiii mici care au un câine acasa prezinta mai putine riscuri de a dezvolta alergii respiratorii. (pixabay.com)
Epoch Times România
09.05.2008

Copiii mici care au un câine acasă prezintă mai puţine riscuri de a dezvolta alergii respiratorii, potrivit unui studiu german publicat în European Respiratory Journal şi preluat de AFP.

De mulţi ani, cercetătorii dezbat beneficiile deţinerii unui animal domestic cu blană (câine sau pisică) în ceea ce priveşte protejarea copiilor mici împotriva alergiilor, fără ca studiile realizate până în prezent să fi adus un răspuns definitiv.

Joachim Heinrich (de la Helmholtz Zentrum, München) şi echipa sa de cercetători au monitorizat, de la naştere, timp de şase ani, 9.000 de copiii care participau deja la alte două studii ample asupra alergiilor.

Părinţii au fost rugaţi să completeze nişte chestionare complexe şi peste 3.000 de copiii au fost testaţi pentru depistarea anticorpilor specifici "sensibilizării la alergeni". "Sensibilizarea" este un răspuns imunitar, distinct, la o alergie clară.

Cercetătorii au descoperit că deţinerea unui câine în primii ani ai copilăriei nu este asociată cu "o sensibilizare specifică la părul de câine". În schimb, "prezenţa unui câine acasă este clar asociată cu un nivel semnificativ mai scăzut de sensibilizare la polen şi alergenii inhalaţi".

Cercetătorii nu au descoperit o asociere între deţinerea unui câine (10% din familii) sau intrarea în contact regulat cu un astfel de animal şi dezvoltarea unor maladii sau simptome alergice (astm, eczeme, rinite alergice).

Cercetătorii estimează, însă, că este prea devreme pentru a sfătui părinţii să achiziţioneze un câine, pentru că nu au reuşit încă să stabilească clar mecanismul care să explice rezultatele studiului.

Potrivit lui Joachim Heinrich, protecţia ar putea fi indirectă, mai ales prin puternica expunere a micilor proprietari de câini la numeroşii germeni pe care companionul cu patru labe îi colectează din exterior şi care circulă pe blana lor. Expunerea precoce la multiplii agenţi infecţioşi ar putea stimula maturizarea sistemului imunitar.

Pentru a verifica dacă influenţa benefică asupra sensibilizării la alergenii respiratori se menţine pe termen lung, cercetătorii au prevăzut noi analize, care vor fi efectuate atunci când copiii care au participat la acest studiu vor împlini 10 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor