Corea de Nord ameninta Sudul cu inghetarea relatiilor

Epoch Times România
17.10.2008

Nici nu s-a intors bine ministrul de externe nord coreean de la Kremlin, si regimul comunist in frunte cu "preaiubitul conducator, speranta natiunii coreene” Kim Jong Il, a declarat ca va taia orice relatii cu Seulul, din cauza liniei dure adoptate de presedintele sud coreean Lee Myung-bak.

Masura este surprinzatoare din moment ce Coreea de sud este principala sursa de ajutor pentru regimul de la Phenian, care isi infometeaza cetatenii de decenii.

Avertismentul apare dupa ce Coreea de Nord a promis ca isi va opri complet programul nuclear, ca urmare a scoaterii sale de pe lista tarilor teroriste.

Retorica aberanta din presa comunista nu se dezminte: "Daca grupul de tradatori alege calea unei confrutari cu Republica Populara, defaimandu-i demnitatea in ciuda avertizatilor repetate pe care le-a primit, acest lucru va determina Republica sa anuleze orice fel de relatii nord-sud.” afirma Phenianul.

Mai tineti minte infierarile lui Ceausescu? Semanau ca doua picaturi de apa cu delirul de mai sus.

Media de stat comunista arunca in mod constant insulte catre presedintele sud coreean Lee Myung-bak, insa fraza de mai sus este asemanatoare cu un avertisment din luna aprilie 2008, care a fost urmat de terminarea temporara a dialogului dintre nord-sud.

Nordul este enervat ca Lee Myung-bak incearca sa taie ajutorul neconditionat pe care il ofera in mod traditional Phenianului.

Nordul aplica deseori santaje pentru a obtine ajutoare (in general alimente) pentru populatia care moare literalmente de foame.

In privinta programului nuclear al Coreei de Nord a fost obtinut un acord cu saptamani in urma, dupa ce Washingtonul a fost santajat si presat sa scoata Coreea de Nord de pe lista tarilor teroriste.

Acest lucru da sansa Nordului sa incerce sa obtina fonduri internationale, sa incerce schimburi comerciale si sa atraga investitorii straini (in principiu Coreea de Sud si China) - care i-ar permite sa isi ridice economia aflata intr-o stare de colaps.

Nordul, desi bogat in minereuri, are o economie estimata la % din cea a sudului, si traieste in mare din cauza ajutoarelor pe care le acorda fratele democratic mult mai bogat.

Ajutoarele insa au inceput insa sa fie subtiate de la instaurarea la putere a presedintelui sud corean, care a venit la putere promitand investitii si ajutoare uriase daca Phenianul isi va opri programul nuclear.

Phenianul a respins promisiunile de ajutor, o masura pe care analistii o motiveaza cu frica regimului de la Phenian de sosirea unui numar mare de oameni de afaceri sud coreeni, care ar vedea la fata locului atrocitatile regimului comunist si care ar aduce un suflu democratic in Nord — Coreea de Nord fiind una dintre cele mai izolate tari din lume.

Sudul - mult prea sensibil la amenintarile nordului

Tensiunile dintre cele doua tari pot dauna politic liderului sud coreean, crescand riscul politic si facand investitiile internationale putin mai dificile, mai ales in conjunctura curenta cand economiile asiatice sunt fragile ca urmare a crizei financiare internationale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor