Coreea de Nord a lansat două rachete Scud în Marea Japoniei

Imagine prezentată de televiziunea nord coreeană, îl înfăţişează pe liderul comunist, Kim Jong Un, în Phenian.
Imagine prezentată de televiziunea nord coreeană, îl înfăţişează pe liderul comunist, Kim Jong Un, în Phenian. (JUNG YEON-JE/AFP/Getty Images)

Cel de-al doilea test antirachetă este efectuat la câteva zile după ce a fost anunţată vizita în Coreea de Sud a preşedintelui chinez Xi Jinping, în perioada 3-4 iulie.

Tensiunile în Orientul Îndepărtat au crescut datorită Coreei de Nord care a lansat două rachete Scud cu rază scurtă de acţiune. Potrivit comunicatului făcut de către Comandamentul Militar Unificat din Coreea de Sud, citat de agenţia Yonhap, ambele rachete au eşuat în Marea de Est (Marea Japoniei). Acesta este al doilea test balistic efectuat în câteva zile, după cele trei rachete cu rază scurtă testate joi.

Potrivit Comandamentului sud-coreean, Coreea de Nord a lansat două rachete în zona Wonsan, în provincia Gangwon, la ora 04:50 şi la ora 04:58, ora locală (respectiv, la 22:50 şi 22:58, ieri, ora României) care au ajuns în apele Mării Japoniei. "Raza lor de acţiune este de aproximativ 500 de km", au declarat surse din cadrul Comandamentului.

Ministrul nipon al Apărării, Itsunori Onodera, a confirmat că regimul de la Phenian a lansat mai multe rachete, Guvernul de la Tokyo trimiţând o notă oficială de protest.

Ultimul test, împreună cu cele trei rachete lansate joi tot în aceeaşi zonă, are loc la câteva zile după ce a fost anunţată vizita preşedintelui chinez Xi Jinping în Coreea de Sud, în perioada 3-4 iulie. Cu această ocazie, cei doi preşedinţi vor discuta, printre altele, despre măsurile strategice de parteneriat şi cooperare pentru a rezolva problema nucleară din Coreea de Nord.

Preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye a efectuat o vizită în China, la Beijing, în iunie 2013.

China este ultimul aliat important al Coreei de Nord, oferind ajutor economic esenţial pentru supravieţuirea bastionului comunist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe