Coreea de Nord testează o rachetă cu lansare de pe submarin

Coreea de Nord a atras blamul Japoniei şi Statelor Unite după aparenta testare a unei rachete cu lansare de pe submarin. Lansarea a avut loc la o zi după ce Seulul şi Washingtonul au anunţat instalarea unui nou sistem de apărare antirachetă pe teritoriul sud-coreean.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

Coreea de Nord a lansat sâmbătă de pe un submarin o rachetă balistică (SLBM), dar lansarea aparent a eşuat în primele etape ale zborului, a declarat armata sud-coreeană.

„Nordul a lansat ceea ce credem că a fost o SLBM din apele de lângă portul Sinpo, în jurul orei locale 11:30 a.m. (0230 UTC)”, conform declaraţiei Ministerului sud-coreean al Apărării.

Alte detalii nu au fost făcute publice.

Coreea de Nord are deja un arsenal considerabil de rachete balistice cu lansare terestră şi se crede că a avansat în privinţa miniaturizării de focoase nucleare şi a extinderii razei de acţiune a rachetelor sale.

Phenianul a lansat o rachetă balistică de pe un submarin în luna aprilie, susţinând că testul a fost un succes ce i-a întărit abilitatea de a-şi ataca inamicii cu un “pumnal al distrugerii”.

Testul de sâmbătă a avut loc la o zi după ce Washingtonul şi Seulul au anunţat desfăşurarea unui sistem antirachetă THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense) pe teritoriul sud-coreean. Cele două state au declarat că sistemul a fost proiectat pentru a intercepta rachetele în timpul reintrării [în atmosferă].

“Pumnal al distrugerii”

Sistemul THAAD în valoare de mai multe miliarde de euro va fi staţionat în peninsula coreeană în ciuda obiecţiilor Chinei şi Rusiei, care susţin că un sistem de apărare antirachetă va submina echilibrul de putere care există între naţiunile înarmate nuclear.

Dar tensiunile regionale s-au amplificat de când Phenianul a desfăşurat cel de-al patrulea său test nuclear în luna ianuarie, fiind urmat de o serie de lansări de rachete despre care analiştii susţin că dovedesc faptul că Nordul înregistrează progrese în privinţa dezvoltării capabilităţii de a ataca bazele americane din Pacific şi Japonia.

Premierul japonez Shinzo Abe a declarat sâmbătă că lansarea rachetei nord-coreene reprezintă o provocare clară a rezoluţiilor impuse de Consiliul de Securitate al ONU, a raportat agenţia niponă de ştiri Kyodo.

La rândul său, Departamentul de Stat american a condamnat testul şi a cerut Coreei de Nord să se abţină de la acţiuni ce ar putea amplifica şi mai mult tensiunile regionale.

Sancţiuni înăsprite

Phenianul a ameninţat vineri Statele Unite, susţinând că Nordul va suspenda instant toate canalele diplomatice cu Washigntonul dacă sancţiunile aplicate împotriva conducerii ţării nu vor fi ridicate.

Ministerul nord-coreean de Externe a declarat că sancţiunile împotriva dictatorului comunist Kim Jong-un reprezintă „cea mai gravă formă de ostilitate şi o declaraţie deschisă de război”, promiţând că va lua „cele mai dure contramăsuri pentru a zdrobi ostilitatea Statelor Unite”.

Consiliul de Securitate al ONU a impus de asemenea noi sancţiuni mai dure împotriva Phenianului ca răspuns la cel de-al patrulea test nuclear al său şi pentru lansarea unei rachete balistice de rază lungă.