Cotele obligatorii de refugiaţi, aprobate de Consiliul JAI. România a votat împotrivă

Ungaria îşi deschide graniţele cu Austria la Budaors
Ungaria îşi deschide graniţele cu Austria la Budaors (ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images)

Uniunea Europeană a aprobat marţi, la Consiliul extraordinar de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la Bruxelles, repartizarea a 120.000 de refugiaţi între statele membre.

Potrivit Agerpres, decizia a fost luată în ciuda opoziţiei mai multor state membre din Europa Centrală şi de Est, printre care şi ţara noastră, faţă de cotele propuse de Comisia Europeană.

"Decizia de relocalizare a 120.000 de persoane (a fost) adoptată cu o largă majoritate de state membre", a anunţat preşedinţia luxemburgheză a Consiliului Uniunii Europene pe Twitter.

Pe aceeaşi reţea de socializare, ministrul de Interne al Cehiei, Milan Chovanec, a declarat că Cehia, Slovacia, România şi Ungaria au votat împotrivă, iar Finlanda s-a abţinut.

Consiliul JAI a aprobat astfel suplimentarea cu 120.000 a numărului de persoane relocate, faţă de 40.000 câte au fost aprobat iniţial în şedinţa din 14 septembrie.

La întrunirea extraordinară a Consiliului JAI au participat miniştrii de Interne din statele Uniunii Europene, reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Agenţiilor UE din domeniul JAI (EUROPOL, FRONTEX, Biroul de Ajutor European pentru Azil).

Reamintim că, pe 9 septembrie 2015, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat, în Parlamentul European, un al doilea mecanism de distribuire a refugiaţilor bazat pe cote obligatorii.

Câţi refugiaţi va trebui să primească România

Consiliul a aprobat distribuirea în prima etapă a 66.000 de refugiaţi extracomunitari ajunşi în Italia şi Grecia. UE urmează să stabilească ulterior distribuirea a încă 54.000 de refugiaţi, informează Mediafax.

Din cei 50.400 de refugiaţi aflaţi în Grecia, România ar urma să primească 1.890. Din alţi 15.600 de migranţi aflaţi în Italia, ţara noastră ar urma să primească 585. Numărul total al refugiaţilor care ar urma să ajungă în România ar fi de 2.475.

La aceştia se adaugă alţi 2.362 de refugiaţi conform deciziei Consiliului JAI din 14 septembrie privind distribuirea a 40.000 de refugiaţi. România au urma astfel să primească, până acum, o cotă de 4.837 de refugiaţi.

Poziţia României la Consiliul JAI

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a prezentat astăzi în Consiliul extraordinar JAI mandatul încredinţat de preşedintele Klaus Iohannis şi de primul-ministru Victor Ponta.

Oprea a transmis miniştrilor de interne europeni şi reprezentanţilor Comisiei Europene faptul că România este solidară cu statele membre afectate de un aflux foarte mare de refugiaţi şi tocmai de aceea, încă de la primele dezbateri pe tema solidarităţii şi responsabilităţii, Guvernul României şi-a manifestat disponibilitatea şi a decis preluarea prin relocare a unui număr de 1705 refugiaţi din Italia şi Grecia şi 80 refugiaţi din afara Uniunii Europene (în total 1785 refugiaţi).

În intervenţia sa, ministrul de Interne a susţinut că România îşi menţine punctul de vedere conform căruia mecanismul de relocare internă a refugiaţilor trebuie să aibă un caracter voluntar, fapt pentru care va vota împotriva impunerii unor cote obligatorii.

"România susţine eforturile vizând identificarea unor soluţii viabile şi durabile în gestionarea fenomenului migraţiei cu care se confruntă Uniunea Europeană şi reiterează angajamentul faţă de principiul solidarităţii. Reamintind Concluziile Consiliului European din 25-26 iunie 2015, prin care statele membre şi-au manifestat solidaritatea faţă de persoanele aflate în nevoie de protecţie internaţională, pe baza principiului voluntariatului, România consideră că impunerea unor cote obligatorii nu reprezintă o soluţie viabilă la problema refugiaţilor.

Sunt tratate, astfel, doar simptomele imediate şi nu cauzele fenomenului. O provocare de asemenea anvergură nu poate fi rezolvată prin impunerea unui sistem automat de redistribuire a imigranţilor. Este absolut necesar să se ţină seama de specificităţile fiecărui stat membru şi de capacitatea sa efectivă de primire şi integrare a imigranţilor" a afirmat vicepremierul Gabriel Oprea.

Vicepremierul a reafirmat disponibilitatea de a creşte contribuţia României la activităţile FRONTEX şi a apreciat ca imperios necesară intensificarea măsurilor de combatere a traficului ilegal de migranţi, de identificare a unor soluţii concrete în ţările de origine şi de tranzit, prin intermediul EUROPOL, FRONTEX şi a Biroului de Ajutor European pentru Azil. Totodată, acesta a subliniat nevoia unei mai mari implicări din partea Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), dar şi din partea societăţii civile prin ONG-urile specializate.

Având în vedere supunerea la vot a proiectului deciziei de aplicare a cotelor obligatorii, reprezentantul României a votat împotriva unei astfel de măsuri, reiterând poziţia de principiu conform căreia România nu susţine relocarea de refugiaţi pe baze obligatorii. Totodată, vicepremierul Gabriel Oprea a depus o declaraţie care motivează raţiunile poziţiei ţării noastre, pentru a fi ataşată la minuta reuniunii Consiliului JAI.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.