COVID - Ministru britanic anunţă vaccinarea perpetuă: În toamnă încă un rapel, apoi o doză anuală

. (pixabay.com)
A.P.
08.02.2021

Ministrul pentru vaccinare din Marea Britanie, Nadhim Zahawi, a declarat că s-ar putea ca în toamnă să fie nevoie de o revaccinare a populaţiei, pe măsură ce apar noi tulpini ale virusului Wuhan.

Totodată, oficialul a subliniat că guvernul de la Londra este încrezător că actualele vaccinuri administrate anti-Covid-19 vor preveni simptomele severe, potrivit Guardian.

Declaraţiile au fost făcute după publicarea unui studiu care arată că vaccinul Oxford/Astrazeneca are o eficacitate redusă împotriva tulpinii sud-africane.

Citiți și Australia renunţă la un vaccin anti-COVID după ce testarea dă rezultate fals pozitive pentru virusul de HIV

”Am discutat în această dimineaţă cu Jonathan Van-Tham (adjunct al medicului şef), iar noi credem că probabil va exista o doză anuală sau un rapel în toamnă, apoi o vaccinare anuală, aşa cum procedăm cu vaccinările contra gripei”, a declarat Zahawi la BBC.

Ministrul a avertizat astfel: ”Cu cât vaccinăm mai mult, cu atât virusul va încerca să supravieţuiască şi să recurgă şi la alte mutaţii”.

Citiți și Virusul Wuhan foloseşte acelaşi mecanism de a scăpa de imunitatea organismului ca virusul HIV [studiu]

El a spus că guvernul de la Londra este dedicat asigurării de vaccinuri împotriva noilor tulpini, un exemplu fiind noul acord încheiat cu compania germană de biotehnologie CureVac, anunţat săptămâna aceasta, pentru 50 de milioane de doze ale unor potenţiale noi vaccinuri.

Experţii care lucrează la un nou vaccin menit să combată varianta sud-africană a virusului Wuhan speră că acesta va fi gata până în toamnă, a declarat principalul cercetător din domeniul vaccinurilor de la Oxford, Sarah Gilbert.

Citiți și Microbiolog renumit susţine că laboratorul din Wuhan a făcut "lucruri nebuneşti" cu coronaviruşii

Experta a spus, tot la BBC, că echipa ei ”lucrează la o versiune cu secvenţa (proteinei) spike sud-africană”.

”Nu este încă în stadiul în care putem vaccina oameni, dar în condiţiile în care toţi dezvoltatorii folosesc platforme tehnologice, există căi de a produce vaccinuri foarte uşor de adaptat”, a continuat ea.

”Ne aşteptăm, anul acesta, să arătăm că noua variantă a vaccinului va genera anticorpi care recunosc noua variantă. Apoi va fi asemănător realizării de vaccinuri antigripale. Foarte probabil, va fi disponibil din toamnă”, a mai declarat Gilbert.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor