CPR Moldova: După mai bine de patru ani, miliardul rămâne furat şi nerecuperat

S-au furat 13 miliarde lei. Trei bănci au fost falimentate şi lichidate. Urmează a fi recuperate 24,5 miliarde până în 2041, iar până acum nu a fost recuperat nimic, constată experţii CPR.
(Captură Foto)

„În timp ce noi plătim pentru furt, în patru ani, autorităţile nu au recuperat nimic din miliardul furat”, au constatat experţii Centrului pentru Politici şi Reforme (CPR) Moldova.

În contextul protestului care urmează să aibă loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău duminică, 26 august, şi motivele care scot oamenii în stradă, experţii CPR Moldova au ţinut să amintească cetăţenilor despre faptul că în perioada 2014-2015 rezervele Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) au fost secate de 1,024 miliarde dolari SUA.

Banii respectivi au fost direcţionaţi atunci pentru acoperirea pierderilor rezultate din falimentarea a trei bănci comerciale moldoveneşti – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, se arată într-o analiză CPR

„Băncile au falimentat din cauza unor fraude masive. Banca Naţională a Moldovei oferă împrumuturi de urgenţă, în sumă de peste 13 miliarde lei, pentru salvarea acestor trei bănci, sub garanţia guvernului. Băncile falimentează oricum, iar statul rămâne dator către BNM. Acesta este, probabil unicul program de ”bail-out” din lume, în urma căruia toate băncile au falimentat”, au declarat experţii Centrului pentru Politici şi Reforme.

Totuşi, pentru a întoarce datoria către BNM, guvernul a decis să transforme suma împrumutului în datorie publică, Parlamentul adoptând astfel legea nr. 235 din 3 octombrie 2016. Sunt emise obligaţiuni de stat, iar guvernul va plăti din buget, până în anul 2041 împrumutul, plus dobânda, bani care vin din impozitele cetăţenilor Republicii Moldova.

Prima plată de 668 milioane lei a fost efectuată în octombrie 2017, iar până în 2041 se vor achita peste 24,5 miliarde lei.

„Toate băncile au falimentat, iar datoria a fost pusă nu pe proprietarii sau administratorii lor, ci pe toţi cetăţenii. În lume există situaţii când statul acordă ajutor financiar pentru a salva o bancă sistemică aflată în pericol. De obicei, însă, acea bancă supravieţuieşte. În pofida creditului de urgenţă de peste un miliard dolari SUA, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au falimentat”, au punctat experţii.

Cu toate că au fost înregistrate unele venituri din procesul de lichidare a celor trei bănci comerciale care, în 2013, înainte de împrumutul BNM, raportau active în suma de aproape 20 miliarde lei, din lichidare au fost înregistrate venituri de puţin peste 1 miliard de lei. Mai mult decât atât, în tot acest răstimp, timp de aproape trei ani, Ministerul Finanţelor încearcă să convingă faptul că această sumă reprezintă ”active recuperate”, ceea ce este un fals, potrivit CPR.

„Deşi ne-am adresat de mai multe ori instituţiei să corecteze informaţia, apelurile noastre au fost ignorate, iar autorităţile insistă că veniturile din lichidarea băncilor sunt active recuperate, lucru ce nu corespunde cu termenii elementari din domeniul financiar. Ministerul Finanţelor prezintă informaţie ”oficială”, dar falsă. Simplu vorbind, chiar dacă, în procesul de lichidare, sediile băncilor se vând la un preţ bun şi statul încasează veniturile, miliardul rămâne furat şi nerecuperat”, au conchis experţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe