CPR Moldova: În timp ce cetăţenii plătesc pentru furtul miliardului, în patru ani, autorităţile nu au recuperat nimic

Până în 2041, cetăţenii Republicii Moldova vor achita peste 24,5 miliarde lei. Toate băncile au falimentat, iar datoria nu a fost pusă pe proprietarii sau administratorii lor, ci pe toţi cetăţenii, au subliniat experţii CPR Moldova.
Recuperarea miliardului, foto simbol
Recuperarea miliardului, foto simbol (cpr.md)

În perioada 2014-2015, rezervele Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) au fost secate de 1,024 miliarde dolari SUA. Aceşti bani au fost direcţionaţi pentru acoperirea pierderilor rezultate din falimentarea a trei bănci comerciale din Moldova – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, care au falimentat din cauza unor fraude masive, au amintit experţii Centrului de Politici şi Reforme (CPR) Moldova.

Banca Naţională a Moldovei a oferit împrumuturi de urgenţă, în sumă de peste 13 miliarde lei, pentru salvarea acestor trei bănci, sub garanţia Guvernului. Ulterior, totuşi, Băncile au falimentat, iar statul a rămas dator către BNM. „Acesta este, probabil unicul program de „bail-out” din lume, în urma căruia toate băncile au falimentat”, au comentat experţii.

Pentru a întoarce datoria către BNM, Guvernul a decis să transforme suma împrumutului în datorie publică, după care Parlamentul a adoptat Legea nr. 235 din 3 octombrie 2016. Au fost emise obligaţiuni de stat, iar guvernul va plăti din buget, până în anul 2041 împrumutul, plus dobânda, a reamintit CPR.

„Aceşti bani vin din impozitele cetăţenilor. Prima plată de 668 milioane lei a fost efectuată în octombrie 2017. În 2018, au fost achitate încă 827 milioane lei. Pentru 2019, suma plătită a fost 844 milioane de lei. Până în 2041 se vor achita peste 24,5 miliarde lei. Toate băncile au falimentat, iar datoria nu a fost pusă pe proprietarii sau administratorii lor, ci pe toţi cetăţenii”, se arată în analiza CPR Moldova

Totodată, experţii au ţinut să puncteze că „în timp ce noi plătim pentru furt, în patru ani, autorităţile nu au recuperat nimic din miliardul furat”.

Deşi în 2013, înainte de împrumutul BNM, cele trei bănci raportau active în sumă de aproape 20 miliarde lei, ulterior din lichidare s-au înregistrat venituri de puţin peste 2,368 miliarde de lei. În tot acest răstimp, Ministerul Finanţelor încearcă să convingă cetăţenii că această sumă reprezintă „active recuperate”, ceea ce este un fals, au explicat experţii CPR, reiterând că din miliardul furat au fost recuperaţi ZERO lei.

Anterior, CPR Moldova s-a adresat de mai multe ori Ministerului Finanţelor să nu mai prezinte informaţia precum că veniturile din lichidarea băncilor ar fi active recuperate, însă, Ministerul a continuat să le prezinte drept „active recuperate”.

Mai mult decât atât, experţii au precizat faptul că CPR va insista în continuare în a declara că, deşi, în procesul de lichidare, sediile băncilor se vând la un preţ bun şi statul încasează veniturile, miliardul rămâne furat şi nerecuperat.