Crin Antonescu doreşte rediscutarea Codului Penal şi respingerea superimunităţii

Parlamentul României, Senat. În imagine, Crin Antonescu
Parlamentul României, Senat. În imagine, Crin Antonescu (Epoch Times România)

Liderul liberalilor Crin Antonescu solicită rediscutarea modificărilor aduse Codului Penal, care oferă aleşilor superimunitate şi îi exonerează de conflictul de interese, modificări care au fost votate marţi în Camera Deputaţilor, acestea fiind aspru criticate de UE şi SUA.

Crin Antonescu consideră că a fost un lucru greşit faptul că proiectul de lege a fost votat în Camera Deputaţilor, deputaţii fiind preocupaţi să-şi rezolve anumite situaţii pentru ei.

În context, Crin Antonescu a afirmat că informaţiile pe care le-a avut erau incomplete şi că a pornit de la premisa că prin aceste modificări la Codul Penal, deşi sunt scoşi parlamentarii şi demnitarii din categoria funcţionarilor publici, ei ar putea fi anchetaţi, trimişi în judecată şi condamnaţi pentru încălcarea diverselor legi.

Liderul liberalilor a afirmat: "Îmi asum întreaga responsabilitate în exclusivitate. Pentru mine contează să facem lucrul corect. Contează ca legislaţia pe care noi o votăm să nu fie una preferenţială. Îi propun preşedintelui Camerei ca în cazul în care nu a desemnat legea votată în plenul Camerei, să o repună în discuţie. O discuţie transparentă, deschisă, amănunţită, cu argumente. Dacă acest lucru nu este posibil sau domnul Zgonea nu este de acord cu poziţia mea, atunci când proiectul va fi trimis spre reexaminare, voi propune deputaţilor PNL să respingă prin vot toate acele modificări aduse".

Crin Antonescu a anunţat că mâine la ora 12 va avea loc o întâlnire în Biroul Politic al partidului pentru a lua o decizie politică pentru toţi deputaţii PNL.

Liderul liberalilor Crin Antonescu solicită rediscutarea modificărilor aduse Codului Penal, care oferă aleşilor superimunitate şi îi exonerează de conflictul de interese, modificări care au fost votate marţi în Camera Deputaţilor, fiind aspru criticate de UE şi SUA.

Cum poate fi schimbată legea

Conform juriştilor, legea fiind votată, nu mai poate fi rediscutată în cameră încă o dată. Ea urmează să fie trimisă preşedintelui ţării pentru promulgare, iar Traian Băsescu poate să o retrimită Camerei înapoi. Atunci ea ar putea fi rediscutată, iar textul poate fi schimbat sau chiar anulată legea.

Context

Modificările Codului Penal sunt cuprinse în proiectul de Lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente.

Potrivit acestei decizii, preşedintele şi parlamentarii ies de sub incidenţa articolului 253 indice 1 din Codul penal, privind conflictul de interese, definit drept "fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură".

Proiectul legii a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei Deputaţilor şi a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat şi fără să fie supus dezbaterii în plen.

Comisia juridică a întocmit raportul în secret în noaptea de luni spre marţi, în aceeaşi şedinţă controversată în care a fost adoptat şi proiectul Legii amnistiei.

În raport se scrie despre amendamentul propus şi adoptat de Comisia juridică, conform căruia preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal.

Astfel, la articolul 147 Codul Penal prevede că "prin «funcţionar public» se înţelege orice persoană care exercită permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost învestită, o însărcinare de orice natură, retribuită sau nu, în serviciul unei unităţi dintre cele la care se referă art. 145 (autorităţi, instituţii publice, persoane juridice de interes public - n.r.)". De asemenea, "prin «funcţionar» se înţelege persoana menţionată în alin. 1, precum şi orice salariat care exercită o însărcinare în serviciul unei alte persoane juridice decât cele prevăzute în acel alineat".

Comisia juridică a introdus un nou alineat potrivit căruia: "Sunt exceptaţi de la dispoziţiile art. 147, Preşedintele României, deputaţii şi senatorii, precum şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei profesii liberale, în baza unei legi speciale şi care nu sunt finanţaţi de la bugetul de stat, aceştia răspunzând penal, civil sau administrativ în conformitate cu dispoziţiile legilor speciale în baza cărora îşi desfăşoară activitatea, precum şi cu dispoziţiile dreptului comun, cu respectarea dispoziţiilor prezentului alineat".

Horia Georgescu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, a postat, marţi, pe Facebook, înainte ca proiectul să fie supus votului în Parlament , un mesaj în care arată că "se va crea o super-imunitate", iar "istoricul de cazuri al ANI va fi aruncat în aer în cazul a 25 de senatori şi deputaţi".

Potrivit DNA, în urma acestor modificări aduse Codului Penal, parlamentarii trimişi în judecată pentru fapte de corupţie sau asimilate acestei infracţiuni pot fi achitaţi, iar cei aflaţi în detenţie, prin condamnări definitive, pot fi puşi în libertate.

DNA a arătat că preşedintele, senatorii şi deputaţii, avocaţii, notarii şi executorii judecătoreşti nu vor mai putea fi cercetaţi şi sancţionaţi pentru infracţiuni de corupţie şi infracţiuni asimilate celor de corupţie, cum ar fi luarea de mită şi abuzul în serviciu.

Consiliul Superior al Magistraturii a criticat, de asemenea, modificările aduse Codului Penal, precizând că nu le-a primit spre avizare, aşa cum prevede legea.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, marţi, că va retrimite Parlamentului legea prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici, subliniind că "nu putem confunda Preşedinţia şi Parlamentul cu un butic din Gara de Nord".

Traian Băsescu a mai spus că modificările la Codul penal votate de Camera Deputaţilor sunt "dramatice" şi "dărâmă zece ani de muncă şi activitate a instituţiilor anticorupţie" precum DNA sau ANI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne