Cristi Puiu cel mai bun regizor. „Sieranevada” şi „Câini”, marii câştigători la Premiile GOPO 2017

Regizorul Cristi Puiu
Regizorul Cristi Puiu (cinemagia.ro)

Filmele „Sieranevada” în regia lui Cristi Puiu şi „Câini" în regia lui Bogdan Mirică şi-au adjudecat numărul cel mai mare de statuete, în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Galei Premiilor Gopo, desfăşurată, marţi seară, în Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti „Ion Luca Caragiale”.

„Sieranevada”, filmul cu cele mai multe nominalizări, şi-a adjudecat şase statuete, printre care cele mai importante trofee ale serii: „Cel mai bun film”, „Cel mai bun regizor” (Cristi Puiu), premiu oferit de Banca Transilvania, „Cel mai bun scenariu” (Cristi Puiu), „Cea mai bună actriţă în rol principal”, premiu oferit de Aqua Carpatica (Dana Dogaru), „Cea mai bună actriţă în rol secundar” (Ana Ciontea) şi „Cel mai bun montaj” (Letiţia Ştefănescu, Ciprian Cimpoi).

Şase trofee Gopo a câştigat şi „Câini”, filmul regizat de Bogdan Mirică: „Premiul pentru cel mai bun film de debut”, „Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal”, premiu oferit de Audi România, (Gheorghe Visu), „Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar” (Vlad Ivanov), „Premiul pentru cea mai bună imagine” (Andrei Butică), „Premiul pentru cea mai bună muzică originală” (Codrin Lazăr, Sorin Romanescu), „Premiul pentru cel mai bun sunet” (Sam Cohen, Sebastian Zsemlye, Hervé Buirette).

Un trofeu Gopo pentru „Cea mai bună imagine”, acordat lui Marius Panduru, a fost adjudecat şi de pelicula „Inimi cicatrizate”. Filmul lui Radu Jude a mai câştigat alte trei statuete la categoriile: „Cele mai bune decoruri” (Cristian Niculescu), „Cele mai bune costume” (Dana Păpăruz) şi „Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură”, premiu oferit de MAC Cosmetics România (Bianca Boeroiu şi Domnica Bodogan).

„Doar o răsuflare”, filmul regizat de Monica Lăzurean-Gorgan, a câştigat trofeul pentru „Cel mai bun documentar” iar premiul pentru „Cel mai bun scurtmetraj” a fost câştigat de „4:15 P.M. Sfârşitul lumii” (regia Cătălin Rotaru, Carmen Virginia Şarga).

Trofeul „Tânără Speranţă” a fost câştigat de producătoarea filmului „Ilegitim”, Anamaria Antoci.

La categoria Cel mai bun film european, voturile profesioniştilor din cinematografie şi ale criticilor de film au mers către „Fiul lui Saul”/ „Saul Fia”, distribuit în România de Transilvania Film.

Momente memorabile, atât pe covorul roşu, cât şi în cadrul Galei, au fost prilejuite de câştigătorii Premiilor Gopo pentru Întreaga Activitate - Valentin Uritescu - dar şi Întreaga Carieră oferit de Primăria Municipiului Bucureşti prin Creart, Ion Dichiseanu. Un premiu special i-a fost oferit şi pirotehnistului Constantin Petre.

Premiul publicului oferit de Carrefour România, pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box office în 2016, a fost împărţit de lungmetrajele: „Selfie69” (regia Cristina Iacob) şi „Două lozuri” (regia Paul Negoescu).

Gala Premiilor Gopo 2017 – ediţia a 11-a a fost organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Babel Communications.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură