Cristian Diaconescu: Autorităţile române nu-l aşteaptă pe Boldea "de o manieră pasivă"

Cristian Diaconescu.
Cristian Diaconescu. (DOMINIQUE FAGET / AFP / Getty Images)

Ministrul de externe, a declarat duminică, la Realitatea TV, că autorităţile române nu-l aşteaptă pe deputatul Mihail Boldea "de o manieră pasivă", dar speră că acesta îşi va asuma responsabilitatea juridică.

Rugat să comenteze faptul că preşedintele Traian Băsescu l-a contrazis în legătură cu cazul Boldea, ministrul de externe a explicat că declaraţia sa de la Craiova a fost scoasă din context. "Întrebarea care mi s-a pus la Craiova, la o reuniune de partid, care mi s-a părut un pic separată de tema în sine şi nu am ţinut neapărat să răspund era relativă la modul în care ar trebui să se implice Ministerul de Externe pe diverse paliere în ceea ce-l priveşte pe domnul Boldea, să comentez nişte declaraţii ale domnului Boldea în legătură cu UNPR. Era o sumă întreagă de probleme pe care, inspirat sau nu, am încheiat-o spunând că nu e neapărat o problemă atât de importantă în acest moment", a precizat ministrul.

"N-am să vă spun cum a spus ministrul de externe că nu este problemă importantă. E o problemă extrem de importantă pentru noi cazul Boldea, pentru că e vorba de un cetăţean român. N-am să intru în niciun fel de detalii", a precizat duminică Traian Băsescu, întrebat de cazul Boldea.

Ministrul de externe a subliniat că instituţiile statului îşi fac datoria în acest caz, dar nu pot fi comunicate public toate detaliile.

"Sunt deplin încredinţat că instituţiile statului îşi fac datoria. Din păcate pentru interesul public, noi nu putem comunica în detaliu aceste etape procedurale şi nici ceea ce se întâmplă pentru că întreg procesul ar fi pus sub semnul întrebării", a spus Diaconescu.

Şeful diplomaţiei a comentat şi declaraţia lui Băsescu conform căreia deputatul Mihail Boldea este "perfect localizat", dar nu este în interesul României să fie arestat în altă ţară.

"Economia discursului era corectă. Din punctul de vedere al statului român acest cetăţean a părăsit teritoriul României atunci când nu avea o interdicţie explicită. Între timp, s-au emis mandat de arestare şi de urmărire internaţională, cât şi dispoziţia pentru efectuarea unor proceduri extrateritoriale în România. Este normal ca cetăţeanul să-şi asume responsabilitatea şi să se supună acestor proceduri. Urmărirea sa internaţională presupune şi alte elemente. Autorităţile de la Bucureşti îl aşteaptă să îşi asume, în cadrul statutului de cetăţean, şi responsabilitatea juridică hotărâtă de instanţele judecătoreşti. Sigur că nu îl aşteaptă de o manieră pasivă. Asta în niciun caz şi cred că nici el nu se aşteaptă la aşa ceva. În acest moment, ce pot să vă spun este că realmente, şi nu fac populism, instituţiile statului îşi fac datoria, sunt la curent cu întreaga situaţie şi dezvoltările cred că vor fi rapide şi eficiente", a subliniat Cristian Diaconescu.

Pe de altă parte, liderul UNPR a precizat că Mihail Boldea nu a făcut parte din această formaţiune, ci doar din grupul progresist de la Camera Deputaţilor, pe care l-a părăsit după 45 de zile. Diaconescu a mai spus că nu a purtat niciodată nicio discuţie cu Boldea şi nu ştie de ce s-a asociat fostul deputat PDL grupului UNPR din Camera Deputaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne