Criza de la Chişinău: Avertismentul lui Orban pentru cei care au dat jos Guvernul Maia Sandu

Ludovic Orban
Ludovic Orban (gov.ro)

Ludovic Orban, preşedintele PNL şi noul premier al României, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă la Parlament, că decizia de a da jos Guvernul Maia Sandu ridică multe semne de întrebare privind evoluţia ulterioară a Chişinăului şi i-a avertizat pe iniţiatorii moţiunii de cenzură că demersul lor nu va aduce ceva bun cetăţenilor Republicii Moldova.

"Am luat act cu profundă îngrijorare de decizia Parlamentului Republicii Moldova, de a demite prin moţiune de cenzură Guvernul Maia Sandu. Blocul ACUM şi Guvernul condus de Maia Sandu, au reprezentat o garanţie a respectării democraţiei, a drepturilor şi libertăţilor individuale ale cetăţenilor Republicii Moldova şi de asemenea, o garanţie pentru procesul de integrare în Uniunea Europeană pornit de fraţii noştri de dincolo de Prut. Decizia de a da jos Guvernul Maia Sandu ridică extrem de multe semne de întrebare privind evoluţia ulterioară a Republicii Moldova", a susţinut Orban la finalul reuniunii Biroului Executiv al PNL.

Totuşi, a adăugat premierul Orban, România va continua "orice program de susţinere a cetăţenilor din Republica Moldova, dar dacă nu vom avea garanţia învestirii unui Guvern pro-european, unui Guvern care să confere garanţii serioase pentru o democraţie autentică în Republica Moldova şi un Guvern care să reprezinte interesele cetăţenilor Republicii Moldova, disponibilitatea noastră de cooperare cu un Guvern care să nu ofere aceste garanţii, va fi foarte mică".

Nu în ultimul rând, Ludovic Orban i-a atenţionat pe iniţiatorii moţiunii împotriva Guvernului Maia Sandu că drumul pe care l-au ales nu duce către o destinaţie benefică pentru cetăţenii Republicii Moldova.

"Vom privi cu extrem de mare atenţie orice fel de pas ulterior care va fi făcut în Republica Moldova", a conchis premierul Orban.