Criza din Ucraina: premierul Mikola Azarov a demisionat

Fostul premier ucrainean Nikolai Azarov.
Fostul premier ucrainean Nikolai Azarov. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / Getty Images)

Marţi dimineaţă, în plină criză premierul ucrainean Mykola Azarov, membru al guvernului Viktor Ianukovici din 2010, şi-a depus demisia, notează Kiev Post.

Până la ora după amiezii demisia nu i-a fost acceptată de către preşedintele Viktor Ianukovici.

”Cererea de demisie... nu a fost acceptată până acum. Cererea de demisie a prim ministrului nu înseamnă cu adevărat demisia sa. Această demisie trebuie să fie acceptată mai întâi de preşedinte” a declarat Volodymyr Oliynyk, un membru al parlamentului din partea Partidului Regiunilor.

La scurt timp după, Azarov a făcut un scurt comunicat de presă care îşi explica decizia în contextul actualei situaţii din Ucraina.

”Pentru a crea mai multe oportunităţi compromisurilor sociale şi politice în vederea unei rezolvări paşnice a conflictului, am luat o decizie personală să cer preşedintelui Ucrainean să accepte demisia mea din postul de prim ministru al Ucrainei”, mai precizează în comunicatul său Azarov.

O figură controversată pe scena politică din Ucraina, Azarov ar fi fost implicat într-o scandal de corupţie la nivel înalt pe timpul când era şeful administraţiei taxelor pentru preşedintele de atunci, Leonid Kuchma. Pe casetele păstrate de membrii gărzii sale de corp Azarov era înregistrat atunci când instruia mai mulţi inspectori de taxe şi procurori din Ucraina cum să-i ameninţe adversarii politici. În ciuda orelor de materiale audio înregistrate, Azarov a negat orice implicare.

În ultimele luni ale protestelor anti-guvernamentale, imaginea publică a premierului s-a deteriorat din cauza denunţării protestatarilor ca fiind ”terorişti”c at şi a acţiunilor efectuate de ministrul de Interne, Vitaly Zaharcenko atunci când a autorizat folosirea armelor de foc.

Chiar dacă represiunea violentă a forţelor de poliţie Berkut a rezultat în moartea prin împuşcare a cel puţin 3 protestatari, Azarov a negat că poliţia ar fi tras în manifestanţi, sau că ar fi fost înarmată – declaraţie contrară dovezilor.

Pe 16 ianuarie, parlamentul (Rada) din Ucraina a votat o serie de legi opresive ce suprimarea protestelor, libertăţilor individuale cât şi libertatea de exprimare. Totuşi potrivit Constituţiei modificate, preşedintele este cel mai puternic din Ucraina, iar premierul adoptă poziţia unui subordonat.

Recent, Forumul Economic Mondial desfăşurat în Davos, Elveţia, i-a retras invitaţiile lui Mikola Azarov în semn de protest faţă de situaţia din Ucraina.

Liderul opoziţiei din partea partidului Batkivschyna, Arseni Yatseniuk a refuzat să comenteze privind demisia lui Azarov precizând doar că ”este nevoie de o decret prezidenţial pentru asta. Nu vreau să discut asta acum.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe