Criza politică din RM. Alexandr Slusari: În lipsa acordurilor cu partenerii externi, statul devine prea dependent de băncile comerciale

Dependenţa statului de sectorul bancar reduce drastic interesul băncilor pentru creditarea sectorului real al economiei R. Moldova, afirmă Slusari.
Alexandr Slusari, deputat al Platformei DA în Parlamentul R. Moldova
Alexandr Slusari, deputat al Platformei DA în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

În primele zile ale anului 2021, Ministerul Finanţelor de la Chişinău deja a împrumutat pe piaţa internă, de la băncile comerciale peste 703 milioane lei, constată deputatul Alexandr Slusari, menţionând că în perioada similară a anului trecut suma împrumutului era de 83,5 milioane lei sau aproape de nouă ori mai mică.

În opinia acestuia, situaţia creată este un semnal alarmant în contextul stabilităţii bugetare, precum şi o tendinţă proastă pentru economia naţională.

Astfel, vicepreşedintele Parlamentului notează că lipsa acordurilor cu partenerii externi, care prevăd mai multe granturi şi credite ieftine cu până la 1% anual, provoacă împovărarea mai mare a statului cu dobânzi de 4 - 5,5 % şi riscul creşterii acestora în condiţiile lipsei alternativei pentru perioada îndelungată a crizei politice.

Mai mult, Alexandr Slusari atenţionează că dependenţa statului de sectorul bancar reduce drastic interesul băncilor pentru creditarea sectorului real al economiei şi influenţează majorarea ratelor de creditare pentru business.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe