Criza ucraineană: Forţele din Kiev şi miliţia din Lugansk încheie un acord de încetare totală a focului


Separatişti proruşi în Lugansk.
Separatişti proruşi în Lugansk. (Captură Foto)

Forţele ucrainene şi reprezentanţii autoproclamatei Republici Populare Lugansk (RPL) au semnat un acord de încetare a focului şi retragere a armelor grele, conform unui nou raport al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Cel mai recent raport al Misiunii Speciale de Monitorizare (MSM) în Ucraina – misiune ce aparţine de OSCE – are loc după un alt anunţ făcut luna trecută de către MSM care susţine că oficialii ruşi şi şefii ucraineni ai Centrul Comun pentru Control şi Coordonare (JCCC) au fost de acord asupra unui program iniţial pentru o retragere treptată a forţelor militare de-a lungul liniei de contact din Donbas, în estul Ucrainei.

“Cu toţii au fost de acord, în principiu, să încheie focul, de-a lungul întregii linii de contact, între forţele armate ucrainene şi cele aflate sub controlul RPL, acest acord urmând să fie aplicat începând cu 5 decembrie... De asemenea, au fost de acord că retragerea de arme grele să înceapă în 6 decembrie”, conform raportului MSM.

Conform raportului, acordul de încetare a focului a fost încheiat după discuţiile de sâmbătă, 29 noiembrie, la care au participat şefii contingentului ucrainean în JCCC, şefii reprezentanţei ruse în sudul Ucrainei şi membrii RPL. JCCC a fost înfiinţată în luna octombrie de Ucraina, Rusia şi Didier Burkhalter, înalţ oficial al OSCE în estul Ucrainei, pentru a coordona punerea în aplicare a acordului de încetare a focului în Ucraina.

Conflictul din estul Ucrainei s-a intensificat după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea în luna martie, în urma revoltelor stradale care au dus la alungarea în luna februarie a fostului lider ucrainean prorus Viktor Ianukovici.

Pe toată durata conflictul din estul Ucrainei, atât Kievul cât şi aliaţii săi vestici au acuzat Kremlinul că ajută financiar şi militar rebelii separatişti proruşi care luptă pentru separarea Doneţkului şi Luganskului de Ucraina şi alipirea lor la Federaţia Rusă. Moscova a negat orice implicare în conflict dar a dat de înţeles că va ajuta separatiştii dacă aceştia luptă pentru o cauză “dreaptă” – făcând o aluzie la alipirea celor două republici autoproclamate la Rusia.

De asemenea, pentru rolul jucat în acest conflict SUA şi UE au impus un set de sancţiuni împotriva Rusiei care au dus treptat la dezechilibrarea economiei ruse, de altfel puternic afectată şi de scăderea preţurilor globale la petrol.

Conform datelor publicate de ONU, aproximativ 4.300 de oameni au fost ucişi şi aproape 10.000 răniţi de la începerea conflictului armat din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe