Rubla, în picaj după declinul preţului la ţiţei

Fragment dintr-o bancnotă de 5.000 de ruble ruseşti.
Fragment dintr-o bancnotă de 5.000 de ruble ruseşti. (commons.wikimedia.org)

Rubla a scăzut la o valoare negativă istorică, vineri, ajungând la cota de 50 de ruble pentru un dolar, după ce Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a determinat o scădere drastică a preţului global la ţiţei.

Moneda Rusiei a ajuns la o cotă de 50,01 pentru un dolar la primele ore ale dimineţii, extinzând o scădere dramatică care ar putea determina Banca Centrală să intervină pentru stabilizarea pieţei.

Începând de luni, rubla a pierdut peste 11% din valoarea sa, în comparaţie cu dolarul, marcând una dintre cele mai slabe săptămâni înregistrate.

Cota rublei se află în legătură strânsă cu preţul global al ţiţeiului, de vreme ce o parte semnificativă din bugetul Rusiei se bazează pe veniturile din exportul de ţiţei.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a anunţat joi că nu va reduce producţia pentru a stabiliza preţul, determinând preţul ţiţeiului să scadă cu 5 dolari în numai o zi, ceea ce reprezintă cea mai mare cădere din ultimii patru ani.

Preţul ţiţeiului Brent a scăzut sub 70 de dolari pentru un baril de ţiţei pe parcursul zilei de vineri, dar s-a stabilizat ulterior la un preţ de 73 de dolari pentru un baril.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, vineri, că nu vede nimic surprinzător în legătură cu decizia OPEC-ului, şi cu scăderea ulterioară a preţului la ţiţei.

Pe fondul scăderii preţului la ţiţei şi a sancţiunilor aplicate Moscovei în urma crizei din Ucraina, rubla a pierdut în acest an aproximativ 35% din valoarea sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie