Rosneft: Preţul petrolului ar putea scadea la sub 60 de dolari pe baril anul viitor

Igor Sechin, arhivă
Igor Sechin, arhivă (Alexander Aleshkin / Epsilon / Getty Images)

Cel mai puternic oficial rus al sectorului petrolier, Igor Sechin, a declarat joi într-un interviu pentru un ziar austriac că preţurile la petrol ar putea scădea la sub 60 de dolari pe baril în prima jumătate a anului viitor.

Sechin, directorul executiv al Rosneft, cel mai mare producător de petrol al Rusiei, a mai spus că producţia petrolieră americană va scădea după anul 2025 şi că ar trebui să fie creat un consiliu al pieţei petrolului care să monitorizeze preţurile. Sechin a făcut aceste afirmaţii în aceeaşi zi în care carterul OPEC s-a întâlnit în Viena şi a decis să nu reducă producţia petrolieră.

“Ne aşteptăm să fie posibilă o reducere a preţului la petrol la 60 de dolari pe baril sau chiar mai jos, dar numai în prima jumătate a anului viitor sau mai degrabă la sfârşitul primei jumătăţi a acestuia”, a spus Sechin pentru ziarul Die Presse.

Joi, OPEC a decis împotriva unei diminuări a producţiei, care ar fi ajutat la creşterea preţurilor petrolului pe plan global. În urma deciziei, preţul ţiţeiului Brent a scăzut la 73 de dolari pe baril.

De asemenea, după ce discuţiile de marţi dintre Rusia, Arabia Saudită, Venezuela şi Mexic nu au dus la niciun acord, mesajul Moscovei a fost clar: se va menţine producţia zilnică de petrol de aproximativ 10,5 milioane de barili.

Totuşi, Sechin, a cărui ţară nu este membru OPEC, a declarat că Rusia are potenţialul de a reduce producţia cu 200.000 până la 300.000 de barili pe zi dacă preţurile rămân la un nivel scăzut.

Directorul executiv al Rosneft a mai declarat joi că, în ciuda deciziei OPEC, activitatea companiei sale nu va fi afectată.