Rusia construieşte o reţea de baze militare în zona Arctică


O flotilă rusă condusă de nava amiral a Flotei Nordice, crucişătorul Petre cel Mare, septembrie 2013.
O flotilă rusă condusă de nava amiral a Flotei Nordice, crucişătorul Petre cel Mare, septembrie 2013. (Captură Foto)

Rusia plănuieşte să îşi stabilească sediul Comandamentului Arctic pentru Apărare într-o bază navală folosită de Flota Nordică rusească, iar noul complex militar va deveni operaţional începând cu 1 decembrie, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin în această săptămână.

Comandamentul Arctic face parte din planul Rusiei de a forma un grup militar combinat şi de a construi o reţea unitară de centre militare în teritoriile arctice ale ţării, staţionând trupe, nave şi avioane de luptă performante. Moscova susţine că scopul acestei măsuri este acela de a spori protecţia graniţelor sale nordice.

Ministerul rus al Apărării a declarat că noul comandament, poreclit “Nordul”, va include până în 2017 Flota Nordică a ţării şi două brigăzi de luptă, pe lângă unităţile sale de forţe aeriene şi apărare aeriană.

Anunţul Moscovei are loc în condiţiile în care mass media norvegiană a raportat recent că savanţii norvegieni au zărit un submarin rusesc în Cercul Arctic în luna octombrie. S-a raportat că submarinul zărit ar fi fost nava Orenburg din clasa Delta de 13.700 tone – un submarin echipat cu rachete balistice.

În octombrie, un ofiţer superior al armatei ruse a declarat că ţara sa îşi va întări forţele militare cu mai multe aerodromuri şi staţii radar în zona Arctică.

“Plănuim să construim 13 aerodromuri, o zonă de antrenament pentru trupele terestre şi forţele aeriene, precum şi 10 posturi radar”, a declarat generalul-locotenent Mihail Mizintsev, şeful Centrului pentru Apărare Naţională.

De asemenea, s-a raportat că ministrul rus al resurselor naturale Sergei Donskoi a declarat în octombrie că ţara sa ar putea înainta o nouă cerere către Naţiunile Unite în vederea extinderii graniţelor sale arctice cu 1,2 milioane de km pătraţi.

De asemenea, Putin a promis în 2013 că nu va renunţa niciodată la zona arctică a Rusiei şi ulterior a ordonat Ministerului rus al Apărării să ia măsuri pentru a proteja interesele ţării în regiune.

Momentul ales pentru construirea noului Comandament Arctic nu este unul întâmplător ţinând cont de intensificarea din ultimele luni a activităţii aeriene ruseşti în spaţiul aerian european.

De asemenea, în această săptămână, prestigiosul ziar german BILD a publicat detaliile unui complot al Kremlinului prin care Putin urmăreşte să stăpânească un continent (Europa) care, în prezent, este oarecum împotriva lui. Sursele germane susţin că singurul partid uşor eurosceptic al ţării, Alternativa pentru Germania (AFD), este curtat de agenţii ruşi ca parte a unei campanii de a „construi o reţea de partide populare de dreapta în estul Europei”.

Dar, deşi Moscova susţine că nu va renunţa la rolul său în regiune, sancţiunile economice aplicate de SUA şi Uniunea Europeană – ca urmare a anexării peninsulei Crimeea de către Rusia şi a rolului Kremlinului în conflictul armat din estul Ucrainei, dintre separatiştii proruşi şi forţele guvernamentale ucrainene – precum şi scăderea continuă a preţurilor la petrol au afectat puternic situaţia economică a ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe