Criza ucraineană: Soldaţi guvernamentali acuzaţi de omorârea a doi civili pro-ruşi

Soldaţi ucraineni în apropiere de oraşul estic Schastya, în regiunea ucraineană estică Lugansk, 3 martie 2015.
Soldaţi ucraineni în apropiere de oraşul estic Schastya, în regiunea ucraineană estică Lugansk, 3 martie 2015. (Captură Foto)

Autorităţile ucrainene au pus sub acuzare doi soldaţi ucraineni pentru uciderea a doi civili în provincia estică ucraineană controlată de separatişti, Lugansk.

Conform oficialilor pro-Kiev din cadrul biroului procuraturii din Doneţk, cei doi soldaţi au fost acuzaţi miercuri de comiterea de crime premeditate pentru care ar putea primi între 7 ani de închisoare şi închisoare pe viaţă.

Procesul a fost anunţat la două zile după ce victimele, o mamă în vârstă de 77 de ani şi fiica ei în vârstă de 45 de ani, au fost ucise în propria lor locuinţă cu o rafală de mitralieră pentru presupusul lor sprijin pentru forţele separatiste pro-ruse din estul Ucrainei.

Crimele au avut loc în partea controlată de separatişti a regiunii Lugansk.

“S-a stabilit că soldaţii au pătruns în locuinţa victimelor, pe care le-au suspectat de susţinere a separatiştilor, şi le-au ucis cu o mitralieră”, conform declaraţiei emise de biroul procuraturii din Doneţk.

Identităţile soldaţilor ucraineni nu au fost dezvăluite până acum, dar rapoartele susţin că ambii au în jur de 20 de ani.

Guvernul din Kiev a fost criticat de grupurile internaţionale pentru drepturile omului datorită adoptării unor tactici de intimidare, precum tortură, împotriva forţelor pro-ruse în timpul conflictul sângeros din estul ţării.

Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a abandonat în ultimul moment. Au urmat protestele ample de pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimat parcursul european pe care îl doreşte poporul ucrainean.

Rusia a ales să îi sprijine pe separatiştii din est şi să anexeze Crimeea în martie 2014, fapt ce i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici acuză Rusia că îi susţine pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu soldaţi, o acuzaţie care este negată de Moscova.

Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent, peste 6.400 de oameni au fost ucişi în acest conflict.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe