Cronică de film: „Erased”

Olga Kurylenko în rolul Anna Brandt, un oficial corupt CIA, în filmul de acţiune "Şters"
Olga Kurylenko în rolul Anna Brandt, un oficial corupt CIA, în filmul de acţiune "Şters" (Prin amabilitatea Radius-TWC)
Joe Bendel
20.05.2013

Pentru CIA, nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită. Atunci când agenţia prinde în cele din urmă personajul negativ gen hollywoodian, ea provoacă distrugerea violentă a departamentului său belgian. Un fost agent CIA şi fiica sa înstrăinată vor trebui să îşi dea seama de ce în filmul lui Philipp Stölzl "Erased."

Ben Logan este un consultant de securitate angajat de Halgate, o corporaţie multinaţională nemiloasă. Din păcate el este prea bun în ceea ce face. După descoperirea accidentală a unor materiale incriminatore, Logan descoperă brusc că biroul i-a fost golit, contul său bancar şi e-mail-ul şterse şi că colegii lui recenţi au ajuns la morgă ca persoane necunoscute.

Doar o situaţie exemplară de neglijenţă parentală îi salvează pe Logan şi fiica sa, Amy, aceştia ajungând la spital în acea noapte fatidică în loc să ajungă în apartamentul lor. Logan nu îşi cunoaşte fiica foarte bine, el preluând custodia ei numai după moartea fostei sale soţii. Poate că viaţa pe fugă îi va uni.

În schimb, el o cunoaşte prea bine pe Anna Brandt, oficialul CIA corupt, câci obişnuia să-i raporteze direct. În plus el nu lucra ca analist de securitate căci avea unele abilităţi "speciale". De aceea Brandt trebuie să se ocupe personal de vânarea lui.

În ciuda trădării lui Brandt, "Erased" descrie CIA într-o lumină destul de pozitivă. Strategia agenţiei este mai degrabă de a lupta conştiincios împotriva băieţilor răi, decât de a colabora cu ei. Logan a lucrat evident pentru un fel de echipă de asasini CIA, dar pe baza evenimentelor recente, agenţia pare să aibă o nevoie serioasă de astfel de specialişti. Chiar Brandt are momentele ei deosebite spre final.

Faptul că acest personaj este interpretat de Olga Kurylenko nu dăunează. Inteligentă şi elegantă, ea este mai mult un super-spion decât o femme fatale, fiind întotdeauna o antagonistă demnă de luat în seamă. Într-adevăr, acest an s-ar putea dovedi a fi anul lui Kurylenko, după rolul ei principal din filmul lui Terrence Malick "To the Wonder".

La rândul său, Aaron Eckhart interpretează într-un mod credibil rolul de bărbat dur şi neînduplecat, jucând destul de bine scenele de acţiune.

Drept Amy, Liana Liberato este mai puţin docilă decât a fost în filmul stângaci al lui Nicolas Cage "Trespass." Cel puţin asta constituie un progres.

Din păcate, actorul din "Star Wars" Garrick Hagon (Biggs Darklighter fără mustaţă) joacă un rol mediocru, drept personajul nepriceput James Halgate.

"Erased" (cunoscut şi sub numele de "The Expatriate," un titlu mult mai bun), este într-adevăr un pic diferit de dramele istorice anterioare ale lui Stölzl în limba germană - drama mediocră "Young Goethe in love" şi drama superioară "North Face" - dar el demonstrează o afinitate surprinzătoare pentru acest gen.

Desigur, scenaristul Arash Amel nu vine niciodată cu ceva cu adevărat nou sau complet diferit, dar execuţia lui Stölzl este elegantă şi plină de viaţă.

Pentru un film de categoria B nu este rău.

Regizor: Philipp Stölzl
Distribuţie: Aaron Eckhart, Liana Liberato, Olga Kurylenko
Durată: 1 oră, 40 minute
Rating: R
Stele: 2.5

Joe Bendel scrie despre filme independente şi locuieşte în New York. Pentru a citi articolele sale cele mai recente, va rugăm să vizitaţi http://jbspins.blogspot.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor