Cu ce gânduri au votat mai marii ţării

Este ziua alegerilor, ziua în care se va decide soarta administraţiilor locale pentru următorii patru ani. Politicienii din eşalonul de sus au venit de dimineaţă să-şi exprime opţiunea la urne, după care au dat scurte declaraţii de presă.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Cu ce gânduri au venit la urne cei mai reprezentativi politicieni ai României la alegerile locale? Vă prezentăm mai jos o serie de declaraţii făcute de mai mari ţării după şi-au exprimat opţiunea electorală.

Klaus Iohannis: Pentru mine a fost o premieră astăzi

"Pentru mine a fost o premieră astăzi. A fost prima dată când am votat în Bucureşti. Astăzi am votat - fiindcă Bucureştiul acum este şi oraşul meu — pentru un Bucureşti modern şi european", a precizat preşedintele Klaus Iohannis

Dacian Cioloş: Am votat oamenii în care am încredere

"Am votat. Mi-am făcut datoria de cetăţean şi sper să facă acest lucru toţi cei care au drept de vot pentru că, dincolo de ce putem face pe parcursul mandatelor aleşilor locali, acum este momentul să ne spunem punctul de vedere cel mai consistent. Ştiţi chestiile astea, că am votat pentru democraţie, prosperitate şi aşa mai departe, mi se par aşa, generalităţi.

Am votat pentru oameni vis-s-vis de care sper că pot să facă din oraşul ăsta mai mult decât este, în primul rând. Deci am votat oameni în care am încredere, chiar dacă, drept să spun, m-aş fi aşteptat la mai multă regenerare a resurselor umane ale partidelor care au propus candidaţi, sper să avem o dinamică mai bună pentru alegerile parlamentare", a declarat premierul Dacian Cioloş, citat de Agerpres.

Liviu Dragnea: Sper ca românii să voteze oameni care nu vând iluzii, care nu mint

"Sunt patru ani importanţi pentru România, în care se pot realiza multe proiecte, patru ani în care oamenii pot avea o viaţă mai bună. Aşa cum am votat şi eu, sper ca românii să voteze oameni serioşi şi responsabili, oameni care nu vând iluzii, care nu mint, oameni cinstiţi, corecţi şi care împreună cu comunităţile lor vor face ca România să se dezvolte.

Am venit cu foarte mare încredere să votez cu oamenii în care cred, cu foarte multă speranţă în viitor", a afirmat Liviu Dragnea, informează Agerpres.

Alina Gorghiu: Am votat cu emoţii

"Îmi doresc să se schimbe viaţa în multe comunităţi din România, dar, din păcate, pentru că unii n-au vrut turul doi, e destul de probabil să nu se schimbe pe măsura pe care ne-o dorim. De aceea, pentru că nu avem un al doilea tur, vă îndemn pe toţi să veniţi la vot, să votaţi util, să votaţi cu raţiunea şi cu sufletul în acelaşi timp şi să ştiţi un lucru: cei care stau acasă şi care dau acel vot de blam nu decid. Doar cei care vin la vot pot decide soarta comunităţii lor, aşa că vă rog să vă implicaţi, să vă decideţi viitorul în Bucureşti, la sector şi să alegeţi în primul rând oameni oneşti şi cinstiţi. E, cred, cel mai important atribut al unui primar în ziua de azi.

Am votat cu emoţii. Mi-am uitat şi buletinul. Noroc că au strigat după mine membrii secţiei să-mi recuperez buletinul de identitate. Am votat cu emoţie, dar am votat cu sufletul şi cu raţiunea în acelaşi timp. A fost o alegere uşoară din punctul ăsta de vedere, pentru că am ales şi pentru sector şi pentru Primăria Generală soluţii serioase. (...) Am ales oameni integri, serioşi, oneşti, oameni cu experienţă în administraţie, care am convingerea că o să facă (...) o viaţă mai bună", a precizat Alina Gorghiu, relatează Agerpres.

Nicuşor Dan: Am votat pentru o nouă clasă politică

"Vreau să mulţumesc sutelor de oameni care au muncit pentru campanie, inclusiv cei care s-au trezit la 5 dimineaţă astăzi ca să supravegheze votul din partea noastră. Am votat pentru un Bucureşti necorupt, am votat pentru o nouă clasă politică, nu pentru una care şi-a dovedit şi corupţia şi incompetenţa.

Vreau să îndemn oamenii să iasă la vot. De câte ori oamenii au ieşit la vot în număr mare s-au produs schimbări importante în România şi sunt convins că putem să o facem azi. Îi îndemn pe oameni să aibă încredere în toţi ceilalţi care au acelaşi vot ca şi ei, să aibă încredere că împreună putem să construim o societate în care ne decidem noi singuri destinul. (...)

Vom merge din secţie în secţie. Ne vom vizita oamenii care supraveghează alegerile pentru noi şi la ora 21,00 sper să ne regăsim cu veşti bune", a comentat Nicuşor Dan.

Gabriela Firea: Am votat cu speranţa că bucureştenii şi familiile lor vor avea o viaţă mai bună

"Am votat cu speranţa că bucureştenii şi familiile lor vor avea o viaţă mai bună. Cu toţii ne dorim acest lucru, cu toţii am sperat de fiecare dată că se vor întâmpla lucruri frumoase în Capitală şi în România. Avem de această dată, poate, o şansă în plus, pentru că toţi suntem mai maturi, din toate punctele de vedere. Am votat cu gândul la o Capitală cu şcoli şi spitale moderne, cu problema traficului rezolvată într-un timp rezonabil, nu într-o perioadă foarte lungă de timp.

Bucureştenii se află la capătul unei perioade foarte agitate, o perioadă tulbure. (...) M-am gândit la copii, la locuri de joacă, la parcuri; m-am gândit la tineri, la locuri de muncă, la investitorii care o să vină în Bucureşti, să fie trataţi cu respect, atât investitorii români, cât şi cei europeni, dar şi cei americani, să găsească un mediu concurenţial adecvat. Am votat cu gândul la adulţi, la persoanele care sunt în activitate şi petrec foarte mult timp în trafic, spre serviciu, spre şcolile copiilor. Am votat cu gândul la seniorii noştri, la bunicii noştri, care merită o viaţă mai bună. (...)

Sunt pregătită să lupt pentru bucureşteni, pentru intenţiile noastre bune exprimate în aceste zile. Acum suntem la alegeri locale, cu alte cuvinte alegem gospodarii oraşelor, nu suntem la alegeri parlamentare, unde votăm pentru Parlament, pentru constituirea unui nou guvern. În rest, fiecare cum consideră şi cum apreciază că s-au prezentat candidaţii din întreaga ţară în această perioadă: cu onestitate, bună credinţă. De asemenea, cu proiecte concrete pentru locuitorii tuturor oraşelor", a declarat Gabriela Firea, citată de Agerpres.

Robert Turcescu: Am votat cu gândul că oamenii care îşi doresc să se schimbe lucrurile vor ieşi azi la vot

"Mă gândesc cu speranţa că nu e un efort foarte mare nici pentru democraţie, nici pentru noi înşine să ieşim o dată la patru ani la vot la alegeri locale sau generale, mai ales că (...), măcar într-o oarecare măsură, oricum mai mult decât în anii precedenţi, societatea politică din România a făcut un pas: a admis să aducă oameni noi pe liste. (...) Acum cred că responsabilitatea e împărţită. Cred că şi electoratul — societatea românească — are, la rândul ei, obligaţia să aducă vreme de 5-10 minute un tribut plătit democraţiei care, să fim serioşi, nu este unul dureros.

Mergem la vot, punem o ştampilă pe buletinele de vot şi considerăm că dorim să schimbăm ceva. Dacă nu se va întâmpla asta, probabil că trebuie să ne uităm şi într-o parte şi în alta, şi la clasa politică şi la societatea românească, şi să analizăm cu adevărat ce se întâmplă cu noi toţi.

Am votat cu gândul la copiii mei şi la copiii bucureşteni, pentru ca aceştia să trăiască realmente într-o capitală europeană. Am votat cu foarte multă speranţă şi cu gândul că oamenii tineri din acest oraş, oamenii maturi din acest oraş, care îşi doresc realmente să se schimbe lucrurile în bine, vor ieşi azi la vot. Privesc cu încredere ziua de azi şi sunt convins că lucrurile vor ieşi aşa cum trebuie pentru acest oraş", a afirmat Robert Turcescu, potrivit Agerpres.

Emil Boc: Am votat cu cei care au modernizat Clujul

"Am votat cu cei care au modernizat Clujul. Îmi respect toţi contracandidaţii şi îi îndemn pe clujeni să meargă la vot", a declarat Emil Boc, informează Mediafax.

Întrebat ce aşteptări are de la viitorul primar al Clujului, Emil Boc a răspuns: "Discutăm de luni încolo, să vedem ce se întâmplă".

Victor Ponta: Sunt convins că vor fi rezultate bune

"Am făcut ceea ce trebuia să fac. Votez alături de colegii mei din Tg Jiu. Eu votez unde am buletinul, dar cu inima tot aici sunt. Sunt convins că vor fi rezultate bune", a precizat Victor Ponta, citat de stiripesurse.ro.

În legătură cu o eventuală moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cioloş, fostul premier a răspuns că "votează cu două mâini".

"Eu nu am votat acest Guvern şi eu cred că acest Guvern cu cât pleacă mai repede, cu atât mai bine pentru România. Agreez cu două mâini ideea unei moţiuni de cenzură după aceste alegeri. Am făcut campanie electorală pentru toţi colegii mei şi mă bucur să vad că lumea o să voteze în România tot pentru meşterii Manole, cei care muncesc şi nu pentru cei care distrug.

Sunt foarte îngrijorat de ceea ce se întâmplă cu CEO şi cred toţi cei de aici sunt foarte îngrijoraţi, de aia zic, cu cât pleacă guvernul asta cu atât mai bine şi pentru CEO pentru că altfel o să îl închidă până la urmă", a subliniat Victor Ponta.

Vasile Blaga: Am votat împotriva populismului extrem

"Am votat împotriva imposturii, demagogiei şi a populismului extrem", a anunţat Vasile Blaga, potrivit Hotnews.ro.

Cătălin Predoiu: Am votat pentru seriozitate şi profesionalism

"Este o zi însorită, frumoasă. Sunt convins că va fi începutul unei perioade însorite şi pentru Bucureşti după atâţia ani de administraţie care ne-a adus numai umbre şi multe necazuri. Am votat pentru soluţii serioase, am votat pentru seriozitate şi profesionalism, pentru că numai acestea sunt soluţiile câştigătoare, soluţii câştigătoare pentru bucureşteni, în primul rând.

Eu sunt convins (...) că sunt soluţii câştigătoare şi astăzi din acest vot al bucureştenilor să dea Dumnezeu să iasă o administraţie care să aşeze oraşul acolo unde îi este locul, o mare Capitală europeană", a fost mesajul lui Cătălin Predoiu, a raportat Agerpres.

Traian Băsescu: Sper că electoratul va elimina candidaţii care au dosare penale

"Am votat pentru ceea ce susţin de mulţi ani — pentru oameni politici noi, pentru un partid nou, care să nu fie afectat de problemele binecunoscute ale tranziţiei. Sper foarte mult că aceste alegeri locale vor fi momentul în care electoratul din România, având ştampila în mână, va elimina partidele şi candidaţii care au dosare penale.

Altfel, toată lumea ţipă 'jos corupţii'. Astăzi au ştampila în mână. Este momentul ca românii să spună ei 'stop'", a declarat Traian Băsescu, citat de Agerpres.

Călin Popescu Tăriceanu: Am votat pentru a-mi susţine colegii şi partidul

"În primul rând, am votat pentru a-i susţine pe colegii mei şi partidul din care fac parte, dar, în acelaşi timp, nu vă ascund că îmi doresc mai multă democraţie nu numai la nivelul întregii ţări, dar şi la nivelul administraţiei locale astfel încât deciziile care se iau să fie cu consultarea cetăţenilor şi totodată ţinând cont tot mai mult de opţiunile pe care le au.

Acest lucru nu se poate face decât printr-o democraţie mai directă, mai eficientă şi sigur că această campanie electorală care s-a desfăşurat aş spune într-un anonimat perfect nu ajută la consolidarea exerciţiului democratic pe care românii trebuie să-l facă.

Sunt îngrijorat de prezenţa slabă la vot până în acest moment, nu vă ascund, şi de aceea fac acest apel către toţi cei care au spiritul civic treaz pentru a vota, sigur, conform năzuinţelor şi aspiraţiilor fiecărui (...) pentru că numai prin opţiunea lor vor putea să dea o perspectivă (...) către viitorul comunităţilor locale", a transmis Călin Popescu Tăriceanu, potrivit Agerpres.

Daniel Barbu: Am votat pentru un oraş liber

"Am votat pentru un oraş liber, dar mai important decât lucrul pentru care eu am votat este ca fiecare cetăţean să îşi spună azi cuvântul, să nu lase ca minorităţi foarte active, foarte ideologizate, să aibă ultimul cuvânt. Cred că ultimul cuvânt trebuie să aparţină tuturor cetăţenilor Bucureştiului.

De aceea îi îndemn ca în număr cât mai mare să vină, să aleagă potrivit propriei conştiinţe, să îndrăznească să fie oameni liberi, să îşi asume responsabilitatea pentru toate aceste oraşe", a declarat Daniel Barbu, citat de Agerpres.

Valeriu Steriu: Am votat pentru o stângă unită

"Cred că viitorii primari au, în primul rând, misiunea să arate că se poate conduce şi fără corupţie. Este poate cel mai important lucru pe care urmează să-l vedem în următorii patru ani, pentru că ultimii 25 de ani au scos la lumină mult prea multe astfel de fapte. Am votat pentru o stângă unită în Bucureşti. Doar aceasta poate să transforme Capitala aşa cum merită.

Sunt convins că şi în ţară stânga va câştiga astăzi şi vom avea într-adevăr o nouă perioadă în care România să se dezvolte. Sunt decizii importante pe care le pot lua doar cei care se prezintă astăzi la vot, deciziile acestea sunt date de oamenii care vin.

Mă bucur să văd în această dimineaţă deja o mobilizare, atât aici, în Bucureşti, cât şi în toată ţara, este vreme frumoasă şi îi îndemn pe români să iasă astăzi cu toţii la vot", a transmis Valeriu Steriu, a relatat Agerpres.

Laszlo Tokes: Trebuie să ne lepădăm de corupţie şi de fraudele electorale

"Aşa cum vocea străzii, după incendiul din Clubul Colectiv, a militat pentru demisia clasei politice postcomuniste, şi noi, maghiarii din România, dorim schimbări radicale în viaţa politică maghiară.

Noi, din păcate, în ultimii 25 de ani, nu întotdeauna am exercitat acest drept democratic, de multe ori ne-am lăsat influenţaţi de interesele politice dubioase ale diferitelor partide, care de multe ori au făcut abuz de poziţia lor, cum a abuzat şi UDMR-ul de încrederea alegătorilor.

Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania oferă o alternativă faţă de interesele meschine, de multe ori corupte, ale partidului UDMR. Trebuie să ne lepădăm de corupţie şi de fraudele electorale. Sper că, de data aceasta, alegerile locale vor reprezenta o izbândă asupra corupţiei şi fraudei electorale", a precizat Tokes Laszlo, conform Agerpres.

Kelemen Hunor: Să arătăm că suntem o comunitate puternică. Vrem să rămânem pe pământul nostru natal

"Pentru comunitatea maghiară din România mai există încă o miză: siguranţa în ceea ce priveşte păstrarea identităţii naţionale. Şi cum autorităţile locale, primarii, consiliile judeţene au din ce în ce mai multe atribuţii legate de acest domeniu — şcoli, învăţământ, cultură, folosirea limbii materne în administraţie — această miză apare şi în ceea ce priveşte alegerile locale. (...)

Dincolo de aceste mize, mai există o miză: să arătăm că suntem o comunitate puternică în România şi vrem să rămânem pe pământul nostru natal, în ţara noastră şi orice vot, din acest punct de vedere, reprezintă şi arată şi această forţă pentru fiecare comunitate şi pentru comunitatea noastră.

Candidaţii noştri au fost aleşi în funcţie de competitivitate, de pregătire, în funcţie de ce au făcut şi ce doresc să facă şi, în primul rând, ei trebuie să vină în slujba cetăţenilor. Asta e misiunea lor cea mai importantă, fiindcă alegerile locale înseamnă, ca orice alegere până la urmă, când vorbim de politică, slujirea, servirea comunităţilor locale, trebuie să fie în slujba oamenilor.

Aşteptăm să construiască mai departe acele infrastructuri, cadrul dacă se poate spune, în fiecare localitate, de care au nevoie oamenii ca să trăiască mai bine, ca să aibă un viitor predictibil şi ca să aibă posibilitatea fiecare să se simtă în siguranţă", a declarat Kelemen Hunor, informează Agerpres.

Vasile Dîncu: Aceste alegeri locale sunt despre schimbarea României

"Cred că aceste alegeri locale liniştite nu sunt neapărat despre localităţile din România, ci sunt despre România în general, despre schimbarea României. A fost cea mai liniştită campanie din istoria României, de 25 de ani, istoria postrevoluţionară. Cred că este un semn că oamenii ştiu să respecte regulile, că românii sunt mai disciplinaţi de multe ori decât demnitarii lor, decât clasa politică. Este o învăţătură pentru noi să constituim împreună şi în continuare reguli. Înseamnă să constituim reguli de transparenţă, reguli prin care politicienii şi cei care vor fi aleşi astăzi şi la toamnă să respecte integritatea, reguli prin care pe oameni să-i aducem mai des să hotărască despre destinul localităţilor lor, să vedem în ce măsură referendumul poate funcţiona şi mai des, atunci când este vorba de probleme locale importante.

Cred că este important să nu mai stăm fără nici un proiect, cu mâna întinsă Europei sau altor organisme internaţionale să ne ofere ceea ce nu ne putem oferi noi singuri. Trebuie să lucrăm la proiectul nostru în acest moment şi cred că acesta este un lucru bun. M-am bucurat că am văzut pe buletinele de vot sigle noi sau candidaţi independenţi. Poate că nu se va face la aceste alegeri schimbarea, poate că nu se va schimba clasa politică la toamnă, dar, cu siguranţă, va fi o schimbare foarte repede. Peste patru ani cel mai târziu vom vedea sigle noi, vom vedea oameni noi şi cred că aceasta este calea schimbării.

Totul este ca aceste partide noi, aceşti candidaţi independenţi noi să fie consecvenţi cu propriul lor proiect, să nu uite, după ce au pierdut unii dintre ei alegerile astăzi, să nu uite ceea ce au visat în campanie şi să meargă mai departe şi să trăiască conform principiilor lor, principii noi, principiile unei alte lumi. Cred că schimbarea începe astăzi şi de aceea cred că astăzi nu vor fi rezultate spectaculoase probabil, nu vor fi dispărut toţi dinozaurii politici, dar este primul semn că în consilii locale, în posturi de viceprimari, de consilieri locali vor fi partide noi, vor fi tineri, vor fi oameni care n-au mai făcut politică. (...)

Sunt foarte optimist cu privire la ceea ce se va întâmpla în viitor în România, chiar dacă multă lume se plânge de faptul că nu mai există mari dezbateri în campanie, că parcă nu mai este bătălie politică", a menţionat vicepremierul Vasile Dîncu, potrivit Agerpres.

Ion Iliescu: E o datorie elementară

"E o datorie elementară. Depinde ce înţelege fiecare prin nou (sistem de vot - n.r.). Trebuie să avem pe de o parte o continuitate, consecvenţă, în consolidarea democraţiei româneşti şi alegerile locale sunt o expresie a acestora şi, pe de altă parte, să asigurăm o deschidere spre mai bine, spre nou", a declarat fostul preşedinte Ion Iliescu, citat de Agerpres.

Întrebat dacă sistemul antifraudă este unul benefic, Ion Iliescu a replicat: "Ideea de antifraudă, indiferent cum e promovată, e necesară. Dacă este eficientă sau nu sau maniera în care se abordează — asta e chestiunea de fond".

Mircea Ionescu Quintus: Cu un vot în plus se poate alege un om bun sau un om mai puţin bun

"De azi dimineaţă mă gândesc să aibă poporul nostru atâta înţelepciune, dragoste pentru ţară şi pentru fiecare dintre noi ca, punând votul unde trebuie, să alegem pe cei mai gospodari, pe cei mai pricepuţi şi cei mai cinstiţi pentru că, dacă o ducem aşa cum o ducem deopotrivă — nu avem un trai mult mai deosebit decât al dumneavoastră — asta e din cauză că nu ne-am gospodărit bine şi am furat fără niciun pic de jenă. Se fură cum nu am crezut că e posibils.

Poate că ploile astea nefericite să ne spele de păcatele astea, să intrăm la urnele de vot cu cele mai folositoare gânduri pentru noi toţi şi să lăsam mai deoparte prieteniile, obligaţiile, chiar partidele dacă ele nu pun oamenii cei mai buni şi să îi alegem noi pe cei care ne vor conduce bine de aici înainte. Fiecare vot contează. Cu un vot în plus se poate alege un om bun sau un om mai puţin bun", a afirmat Mircea Ionescu Quintus, relatează Agerpres.

Adrian Papahagi: Dacă nu votaţi, nu vă plângeţi în următorii patru ani!

"Am votat pentru înnoirea clasei politice. Am votat pentru a acorda o voce unor tineri cinstiţi şi entuziaşti în administraţia clujeană. Dacă nu votaţi, nu vă plângeţi în următorii patru ani!", a declarat Adrian Papahagi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne